Lucrările de amenajare a parcului de pe strada Barcăului sunt în plină desfășurare, municipalitatea susținând că acestea vor fi gata în cursul lunii mai. Investiția este de 7,7 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Lucrările de reconfigurare a terenului de pe strada Barcăului delimitat de străzile Oneștilor și Densusianu au început în luna noiembrie a anului trecut, fiind realizate de asocierea formată din Construcții Bihor și Edildrum Construct. Terenul este împărțit în trei zone mari: zona A (cuprinsă între str. Oneștilor și str. Meșteșugarilor), zona B (cuprinsă între str. Meșteșugarilor și str. Greierului) și zona C (cuprinsă între str. Greierului și clădirile aferente Companiei de Apă). Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni. Investiția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. „În ceea ce privește stadiul lucrărilor în zona A, aici s-au finalizat deja terasamentele, s-au realizat aleile pietonale (fără pavaj), a fost realizat sistemul de irigații, s-a turnat pământ vegetal, s-a făcut drenajul terenului, s-au plantat arbori și a început amenajarea terenului de sport și a celui de fitness. În zona B s-au finalizat, de asemenea, terasamentele și aleile pietonale (fără pavaj), s-au făcut instalațiile de drenaj, au început lucrările la locurile de joacă pentru copii, s-au plantat arbori, urmând să se lucreze la sistemul de irigații. În zona C, s-au finalizat lucrările de demolare. Acum se lucrează la terasamente, se fac săpături pentru alei și se realizează transportul molozului”, menționează Primăria Oradea.

În ceea ce privește stadiul efectiv al lucrărilor, demolările și desfacerile sunt realizate în procent de 100%, terasamentele sunt gata în proporție de 70%, iar elementele de suprastructură în procent de 40%.

Potrivit contractului, aici se vor planta 385 de arbori ornamentali de mari dimensiuni din speciile: arțari, mesteceni, carpeni, frasini, salcâmi, platani, pruni și cireși ornamentali, stejari, salcâmi, chiparoși și arbori lalea etc. Municipalitatea susține că până acum au fost deja plantați 229 din cei 385 arbori. Tot potrivit contractului, parcul va fi dotat cu un teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc.

„La final, o suprafață de aproximativ 3,8 ha va fi transformată dintr-o zonă abandonată și neîngrijită într-un parc verde, în care toți cei care locuiesc aici vor avea o zonă de liniște și relaxare”, menționează Primăria Oradea.