Începute în iulie 2019, lucrările de amenajare a străzii Aurel Lazăr sunt aproape de finalizare, în acest moment procentul de realizare fiind de 95%.

Lucrările au fost finanţate din fonduri europene şi au avut ca obiectiv prioritar reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Până în prezent au fost realizate lucrări de infrastructură, suprastructură, iluminat, dotări, mobilier. În cadrul lucrărilor pregătitoare, s-au efectuat lucrări la rețelele de canalizare menajeră și pluvială, precum şi la rețelele de alimentare cu apă și energie termică.

Lucrările propriu-zise de amenajare a străzii au constat în lucrări de pavare cu piatră a zonelor pietonale și carosabile, asfaltarea zonelor carosabile, amenajarea spațiilor verzi, realizarea mobilierului urban, realizarea instalațiilor de iluminat şi semnalizare rutieră. Suprafaţa desfăşurată amenajată este de 3.555 mp.

În urma acestor lucrări, strada Aurel Lazăr va deveni în cea mai mare parte pietonală, traficul auto urmând să fie permis doar pentru riverani și pentru mașinile de intervenție.

În prezent s-a finalizat amenajarea spațiilor verzi, lucrare în cadrul căreia au fost plantați arbori din specia arțar şi a început aşternerea covorului de gazon.

„Ne dorim ca prin această investiție să reducem poluarea și să oferim încă un spațiu pietonal comunității orădene și, totodată, să dăm zonei centrale a municipiului un aspect mai atractiv. Locuitorii orașului au nevoie de spații adecvate de recreere unde să aibă posibilitatea să interacționeze și să se simtă confortabil. Centrul de oraș trebuie să fie unul prietenos cu oamenii, nu cu mașinile”, a transmis primarul Florin Birta.

Executantul lucrării este  asocierea formată din  firmele Gavella, lider de asociere, Porfido ed Arte Consorzio Stabile - asociat 1, Proconsolutions - asociat 2 și Iriconstruct - asociat 3, având ca subcontractanți firmele Cofido, Global Proiect, Igna Construct, Mecatron și Ritmoteh. Prețul contractului actualizat conform OUG nr. 114 este de 8.803.283,41lei + TVA.