Pe strada Vlădeasa din municipiu, s-a dat miercuri startul construirii primului Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie din România după Revoluția din 1989. Managerul Gheorghe Carp a spus, în premieră, că municipalitatea și Consiliul Județean caută soluții pentru un alt spital nou, unul de Psihiatrie.

 

Utilajele au început miercuri, 11 septembrie, lucrările pentru construcția noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie din Oradea. Terenul, cu o suprafață de 2,7 hectare, a fost pregătit, iar șantierul este în plină desfășurare.

„După multe etape și demersuri, am reușit să semnăm contractul de finanțare la finalul anului trecut, asigurând 135 de milioane de euro pentru acest proiect. Din această sumă, 5% reprezintă contribuția municipiului, aproximativ 7 milioane de euro. Constructorul a fost deja desemnat, iar lucrările sunt în plină desfășurare. Estimăm că spitalul va fi gata la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027”, a declarat primarul Florin Birta, într-o conferință de presă.

Viitorul spital va fi format din 4 corpuri interconectate, fiecare având înălțimi diferite (corp A – S+P+4 etaje, corp B – S+P+2 etaj tehnic, corpuri C și D – S+P+1 etaj tehnic parțial). Va avea cel puțin 218 paturi pentru spitalizarea continuă, extensibile până la 295, la care se vor adăuga 20 de paturi pentru spitalizarea de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Totalul va fi între 249 și 326 de paturi. Complexul va include compartimente moderne pentru urgențe, bloc operator de dimensiuni reduse, dispensar TBC, spitalizare de zi și ambulatoriu. Pe lângă acestea, unitatea medicală va avea și facilități educaționale: sală de conferințe, săli de studiu și camere pentru rezidenți.

Primarul Florin Birta a subliniat colaborarea excelentă cu managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, pentru elaborarea studiului de fezabilitate, precum și cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, care a facilitat transferul terenului necesar pentru construcție. Acesta a mulțumit echipei Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea, care s-a ocupat de toată procedura de finanțare, dar și constructorului, pentru mobilizarea exemplară. De asemenea, a fost subliniată susținerea din partea Ministerului Sănătății și a Guvernului României, care au aprobat finanțarea prin PNRR.

„Din cele 135 de milioane de euro, 73 de milioane vor fi utilizate pentru construcția efectivă a spitalului, fără TVA. Diferența va fi folosită pentru dotările medicale, iar pentru aceasta vom demara o nouă licitație, astfel încât spitalul să fie complet funcțional când clădirea va fi finalizată”, a adăugat primarul.

 

Un nou spital de Psihiatrie

Cristina Cuceu, proiectanta unității medicale, a spus că în afara spitalelor care se execută în acest an prin PNRR, după 1989 s-au construit doar trei spitale noi, de la zero.

„Suntem generația care va schimba fața spitalelor din România. Trebuie să asigurăm condiții moderne și să fim actuali și peste 30 de ani. Avem o clădire de aproximativ 50 de mii de metri pătrați, una din cele mai importante clădiri din domeniul medical din România, care, efectiv, se execută. Ați auzit cu toții de spitalele din România finanțate prin PNRR, dar în realitate este al treilea din PNRR care începe execuția. A fost un efort destul de mare de a găsi o soluție de la studiul de fezbilitate, unde analizăm o situație ipotetică, la PT, unde avem deja responsabilitatea lucrurilor finale. Spre deosebire de condițiile cu care suntem obișnuiți în spitalele din țară, cu saloane de 5 paturi, aici vom avea saloane de doar unul și două paturi. Încercăm să aducem experiențe din afară și să le implementăm și în România. Suntem convinși că în următorii ani nu se vor mai face spitale așa că suntem responsabili pentru ce lăsăm generațiilor care vor veni”, a declarat Cristina Cuceu.

Managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, a spus că Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor caută soluțiii pentru un nou Spital de Psihiatrie pentru că cel existent are 150 de ani și nu mai corespunde cerințelor actuale. „Este nevoie de teren”, a spus Carp, uitându-se cu subînțeles spre Ilie Bolojan. „Avem niște proiecte din Statele Unite și sperăm să le putem realiza și în Oradea. Atunci Oradea va avea toate spitalele fie noi, fie modernizate. Sperăm să facem rost de finanțare”, a mai afirmat managerul. Informația a fost confirmată și de primarul Florin Birta, care a spus că Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională a Primăriei Oradea, caută surse de finanțare.  

Contractul pentru proiectarea și execuția Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie a fost semnat în 8 martie 2024 cu un consorțiu condus de Construcții Erbașu, iar termenul de finalizare este de 30 de luni, având ca țintă finalul anului 2026.

Proiectul este finanțat în mare parte prin PNRR, are o valoare totală de puțin peste 672 de milioane de lei, din care 95% reprezintă finanțarea eligibilă prin PNRR, iar 5% contribuția municipalității.