De luna viitoare, în Oradea va începe montarea a 275 de insule ecologice digitalizate, care vor înlocui incintele metalice actuale pentru deșeuri menajere. Montarea noilor insule se va încheia până la finalul anului.

 

„Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Acestea vor putea fi deschise cu cardul sau/și cu telefonul mobil de către cetățenii din zona de proximitate. Principalele avantaje ale insulelor ecologice vor fi: împiedicarea pătrunderii neautorizate, reducerea mirosului, reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile, golirea eficientă de către operatorul de salubritate (modulele fiind dotate cu senzori de umplere), sistem de contorizare a utilizării celor 5 guri de acces”, menţionează Primăria Oradea.

Insulele ecologice se realizează în baza contractului de finanțare pentru proiectul „Dezvoltare, modernizare și completare a sistemului de management integrat a deșeurilor municipale la nivelul Municipiului Oradea – Etapa 1”, finanțat prin PNRR, și Acordul Cadru nr. 70/27.05.2024 privind achiziția de insule ecologice digitalizate, încheiat între municipalitate, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Europlast România. Lucrările de amenajare a platformelor destinate primelor locații încep azi, 5 iulie, în cartierul Rogerius.

Locațiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociațiile de proprietari se găsesc cu preponderență pe actualele amplasamente ocupate de către incintele metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere.

Lucrările de amenajare prevăd operațiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul, crearea rampelor pentru golirea containerelor de deșeuri.

„Principalul criteriu în alegerea locațiilor a fost ca acestea să deservească aproximativ 200 de utilizatori/insula ecologică digitalizată. Președinții/administratorii asociațiilor de proprietari vor fi contactați de către reprezentanții municipalității, în vederea stabilirii modului de utilizare a  insulelor ecologice digitalizate de către cetățenii arondați acestora.

Municipalitatea își cere scuze pentru disconfortul care va fi creat cu ocazia amplasării insulelor ecologice digitalizate și mulțumește cetățenilor din zonele afectate pentru înțelegere”, precizează Primăria Oradea.