Lucrările de refacere a fațadelor interioare ale Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea au demarat la începutul acestei luni, în prezent fiind realizate în proporție de 30%. Investiția, care vizează refacerea tuturor fațadelor și a iluminatului, se ridică la 1,7 milioane lei.

Contractul de execuție pentru lucrarea „Reabilitare fațade și refacere iluminat arhitectural la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea" a fost semnat în luna martie, valoarea lucrărilor fiind de 1.776.028,25 lei fără TVA. Prin acest contract sunt reabilitate atât fațadele interioare, cât și cele exterioare, afectate de incendiul din vara anului 2018. Lucrările de reabilitare în această prima etapă vizează fațadele din curtea interioară a Palatului Episcopal, urmând ca apoi ele să fie continuate la exterior. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt – Trameco, iar durata contractului este de opt luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, care a fost 1 aprilie 2020.

„În cadrul reabilitării se execută următoarele tipuri de lucrări: refacerea tencuielilor în zonele în care acestea sunt degradate; refacerea tâmplăriilor în zonele distruse de incendiu; refacerea decorațiunilor și ornamentelor degradate sau reabilitarea acestora acolo unde se impune; refacerea iluminatului arhitectural la fațadele exterioare, înlocuirea glafurilor, a jgheaburilor și burlanelor din tablă zincată cu jgheaburi și burlane din cupru; refacerea zugrăvelilor la fațadă; curățarea soclului prefabricat din plăci marmură cu peria de sârmă, după care acesta va fi tratat cu o soluţie de conservare incoloră mată”, precizează Primăria Oradea.