Două dintre parcurile din municipiul Oradea, 1 Decembrie şi Petofi, vor fi reabilitate şi refuncționalizate, urmând să aibă facilități de agrement și sport pentru tineri, zone pentru activități distractive și joacă a copiilor, zone de alimentație publică și terase, zone de lectură și relaxare pentru tineri, zone de recreere pentru seniori.

În ambele parcuri se dorește introducerea elementelor de tip smart: wi-fi, posibilitatea de încărcare telefoane/tablete și supraveghere video. Se estimează că lucrările de reabilitare a Parcului 1 Decembrie și a Parcului Petofi, finanţate din bugetul local, vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2021.

Adina Popa, consilier în cadrul Compartimentului de Investiții și Avizare Lucrări al Direcţiei Tehnice, a menţionat că, în Parcul 1 Decembrie, municipalitatea a gândit amenajarea unei zone de pump-track, adică o zonă de circuite cu contrapante și movile de pământ, cu suprafață asfaltată, acestea fiind  zone de relaxare activă ce se vor adresa cicliștilor și pasionaților de biciclete. „Vizavi de zona de pump-track se are în vedere amenajarea unei zone de parkour pe o suprafață de cca 150-200 mp, pentru cei pasionați de cățărat, alergat și sărituri. Proiectul de refuncționalizare va viza și reamenajarea spațiului de joacă, practic dezafectarea locului de joacă existent, amenajarea suprafețelor cu tartan turnat și montarea unor echipamente de joacă adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani, dar și copiilor cu dizabilități. O altă amenajare inedită, care are la acest moment mare succes în parcurile europene o va reprezenta crearea unor zone de splashpad (spații destinate jocului cu apă) pe o suprafață de 100 mp”, a precizat Adina Popa. În partea parcului dinspre Colegiul Național Emanuil Gojdu se dorește amenajarea unei zone de socializare pentru tineri, amenajată cu mobilier urban - elemente modulare și hamace. Partea parcului dinspre str. Traian Moșoiu va fi destinată seniorilor. Aici vor fi amenajate zone umbroase cu pergole, mese de șah și mobilier adecvat pentru persoane în vârstă. Totodată, se doreşte dezafectarea amplasamentului ocupat azi de toaleta publică și amenajarea a două toalete publice moderne cu automatizări interioare – sistem de auto-curățare, spălarea și uscarea pardoselii, de curățenia și întreținerea acestor toalete urmând să se ocupe agenții economici care exploatează spațiile de alimentație publică din parc.

Proiectul va fi postat online, iar cei care vor dori  să vină cu propuneri sau sugestii o vor putea face la adresa de email adina.popa@oradea.ro sau primarie@oradea.ro”, a precizat Adina Popa, consilier în cadrul Direcției Tehnice.

În ceea ce priveşte Parcul Petofi, Adina Popa a menţionat că proiectul se află în faza elaborării Studiului de Fezabilitate, urmând ca luna viitoare proiectul să fie promovat în Consiliul Local. Parcul Petofi va avea zone de relaxare de tip insulă, cu elemente tip jardiniere turnate combinate cu mobilier urban ergonomic, care vor permite activități de recreere, de lectură atât pentru tineri, cât și pentru seniori. Totodată, se are în vedere și reabilitarea și refuncționalizarea grădinii japoneze și a iazului. Și în acest parc se intenționează dezafectarea amplasamentului ocupat de toaleta publică și introducerea unor toalete publice moderne.