Pasajul clădirii Bazarului va fi reabilitat, după o lungă perioadă în care a fost nefuncţional. Documentația tehnică pentru reabilitarea pasajului a fost finalizată, urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie supuși aprobării în ședința Consiliului Local din această lună.

Prin documentaţia tehnică sunt prevăzute lucrări de reabilitare a fațadelor, montarea unor uși de sticlă cu deschidere automată și instalarea sistemului de iluminat arhitectural.

Lucrările care vor fi realizate de Primăria Oradea sunt în valoare de aproape 743 de mii de lei. După finalizarea investiției, Municipiul Oradea va prelua utilizarea pasajului, fără însă a deține folosința exclusivă. Astfel, după reabilitare, spațiul pasajului va găzdui diferite evenimente culturale şi artistice, împreună cu instituții și entităţi de profil, fără a deranja liniștea publică.

Lucrările vor respecta contractul de asociere încheiat între Municipiul Oradea si Asociaţia de proprietari. Astfel, se va asigura accesul proprietarilor și trecătorilor în condiții de siguranță și curățenie.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, se va trece la organizarea licitației pentru lucrările de reabilitare.

Pasajul are o suprafață utilă de 99,08 mp. Clădirea Bazarului, cu fațade atât spre str. Madach Imre, cât și spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste și cărți, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.