Municipalitatea orădeană a anunţat că odată cu deschiderea șantierului pentru realizarea pasajului din intersecția Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu s-a constatat nevoia înlocuirii ultimului tronson nemodernizat al magistralei de apă din zonă, realizat din azbociment. În aceste condiţii, traficul nu va putea fi reluat decât în octombrie.

„În prezent, se lucrează la înlocuirea acestui tronson de magistrală cu unul nou, realizat din fontă, pe o lungime de aproximativ 500 de metri, de la intersecția Decebal - Vladimirescu până la intersecția de lângă Biserica Emanuel. Lucrările sunt realizate de către compania Selina, contractată de Compania de Apă Oradea. Această magistrală era oricum prevăzută spre înlocuire anul viitor, prin POIM, însă lucrările se realizează acum, în avans față de planurile inițiale ale CAO. În acest mod, se asigură corelarea investiției în magistrala de apă cu lucrările la noul pasaj realizat din fonduri europene și se evită alte intervenții ulterioare asupra carosabilului”, menţionează Primăria Oradea. 

În acest context, municipalitatea precizează că, în ciuda mobilizării exemplare de pe șantier, lucrându-se inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, se impune decalarea termenului pentru deschiderea circulației tramvaielor și autobuzelor, pe deasupra pasajului Decebal - Vladimirescu. Reluarea traficului în intersecție va fi posibilă abia în cursul lunii octombrie, nu în septembrie, odată cu începerea anului şcolar, după cum era prevăzut iniţial.

În prezent, se lucrează la devierea rețelelor de utilități, urmând ca după finalizarea acestora să înceapă execuția plăcii armate, peste care se va asigura tranzitul tramvaielor și al autovehiculelor. Până în prezent au fost forați 218 piloți, dintr-un total de 280. 

Termenul contractual pentru realizarea pasajului Decebal - Vladimirescu este prevăzut pentru luna martie a anului 2026. 

Evoluția lucrărilor pe bulevardul Decebal

În același timp, continuă lucrările de modernizare pe Bulevardul Decebal. Pe direcția de mers Vladimirescu - Emanuel este deja turnat stratul de binder, fiind montate în întregime bordurile și capacele autonivelante. 

„Pe tronsonul cuprins între strada Vladimirescu și Podul Decebal, în cursul zilei de joi, 29 august, este programată turnarea stratului de binder. De asemenea, toți stâlpii de iluminat au fost montați între Biserica Emanuel și Podul Decebal, urmând ca în perioada imediat următoare să se monteze și noile corpuri de iluminat de tip LED. Stâlpii vechi vor fi demontați, iar rețelele aeriene existente vor fi coborâte în subteran. O dată cu modernizarea bulevardului, se înlocuiesc și adăposturile OTL, se schimbă firul de contact și se vor amenaja noi spații verzi, inclusiv noi aliniamente de arbori. De asemenea, se are în vedere amenajarea unei piste de biciclete, care să lege noul pasaj Decebal - Vladimirescu de rețeaua velo deja existentă, din zona Grădinii Zoologice”, precizează Primăria Oradea. 

Pe Calea Aradului, tramvaiele vor circula din 9 septembrie

În ceea ce priveşte lucrările de modernizare a liniei de tramvai din Calea Aradului, acestea se apropie de finalizare: au fost întinse traversele, se montează noua șină de tramvai și se sudează, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Oneștilor și intersecția de lângă Biserica Emanuel. 

Reluarea circulației tramvaielor este prevăzută pentru data de 9 septembrie, o dată cu începerea noului an școlar, pe relația Calea Aradului - Centru.