Începând de luni, 23 mai, până în data de 17 iunie, sunt instituite restricții de circulație în zona dintre intersecţia Bulevardului Nufărului cu strada Ciheiului până la capătul liniei de tramvai, pentru executarea lucrărilor la obiectivul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul - Cantemir”.

„Lucrările se vor executa alternativ pe o parte și, ulterior, pe cealaltă a drumului și nu vor depăși mai mult de jumătate din drum. Constructorul a început frezarea carosabilului în vederea așternerii stratului de legătură, urmând să fie ridicate la cotă căminele de canalizare. Totodată, se înlocuiesc șinele de tramvai pe porțiunea str. Ciheiului - capăt Nufărul”, menţionează Primăria Oradea.

Circulația rutieră a fost închisă pe sensul de venire din centura Oradea, la intersecția străzilor Ciheiului cu Leonardo Da Vinci. Traficul care vine din centura Oradea spre Bulevardul Nufărului a fost deviat pe strada Leonardo Da Vinci, cu ieșire pe strada Nojoridului și este deschis doar sensul de intrare din Bulevardul Nufărului spre strada Ciheiului. Lucrările se vor executa în așa fel încât sensul de intrare din Bulevardul Nufărului spre strada Ciheiului să rămână permanent deschis.

După finalizarea acestora la șinele de tramvai în intersecția Bulevardul Nufărului - strada Ciheiului, se va solicita restricționarea traficului în zona intersecției Bulevardul Nufărului - strada Nojoridului pentru același tip de lucrări.

Proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir.

Finanţarea proiectului  se realizează prin fonduri europene, Primăria Oradea având o contribuţie de 3%.

Executantul lucrărilor este asocierea formată din Drumuri Bihor - lider de asociere, Trameco - asociat 1 și Drum Asfalt - asociat 2, iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA.

În cadrul proiectului au fost montați stâlpi inteligenți, astfel tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulație și își va putea crește viteza cu până la 30 km/h. În cadrul proiectului vor fi modernizaţi peste 2,5 kilometri de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajați peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48 de mii de metri pătraţi de spaţiu verde.