Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că CNAIR a emis avizul final pentru pasajele rutiere și pietonale din Oradea. Proiectele sunt rezultatul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și CNAIR.

 

Vor fi construite patru noi pasaje rutiere care vor fluidiza traficul pe cele mai aglomerate artere din Oradea, la ieșirile spre Arad, Cluj și Satu Mare.

Primele două pasaje rutiere se vor construi la ieșirea din Oradea înspre Arad. Primul este subteran și va trece pe sub sensul giratoriu existent de pe Centura Oradea. Următorul pasaj este suprateran și va trece peste sensul giratoriu existent de la intersecția cu intrările la centrele comerciale. Acestea sunt prevăzute cu pasaje pietonale subterane.

Un alt pasaj suprateran va fi situat deasupra sensului giratoriu actual, la ieșirea din Oradea spre Oșorhei, în zona Cartierului Tineretului. Cei care vor dori să evite localitatea Oșorhei vor avea alternativa de a circula pe centura localității, al cărei traseu pornește din același punct.

Cel de-al patrulea pasaj va fi construit la ieșirea din Oradea înspre Biharia, într-un nod rutier important, la intersecția cu drumul expres din zona comercială. Tot aici va fi prima coborâre de pe drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania.

Cele patru pasaje vor avea lungimi cuprinse între 400 și 570 de metri, cu valori estimate între 7,6 și 9,4 milioane de euro.

Un alt proiect prevede construirea a patru pasaje pietonale: unul va subtraversa Centura Oradea, la intersecție cu DN76, la ieșirea din cartierul Nufărul spre Sânmartin (lungime: 42 metri); al doilea va subtraversa Centura Oradea, la intersecție cu strada Apateului (lungime: 58 metri); al treilea va subtraversa Centura Oradea cu strada Czaran Gyula, în zona din spatele magazinului Hornbach (lungime: 59 metri); iar al patrulea va fi construit în zona Arenei Sportive (lungime: 90 metri). Fiecare pasaj va avea o lățime de patru metri, cu scări, lifturi și rampe de acces. Valoarea totală estimată a celor patru pasaje pietonale este de 55 milioane lei, cu TVA, echivalentul a peste 11 milioane de euro.

Finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

„Săptămâna viitoare vom demara procedurile de licitație pentru cele patru pasaje rutiere, iar în două săptămâni pentru pasajele pietonale. Estimez că în toamna acestui an sau cel mai târziu în primăvara anului viitor vor începe lucrările la toate cele patru pasaje rutiere și la cele patru pasaje pietonale subterane”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.