Municipalitatea orădeană a anunţat că, până în cadrul licitaţiei pentru proiectarea și execuția „Amenajării zonei publice - spațiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din str. Independenței”, două asocieri de firme au depus oferte.

Este vorba de Construcții Bihor în asociere cu Muun Concept AB, cu subcontractant Gavella, și Drum Asfalt, în asociere cu Precon Transilvania, Mygreen Concept și Drumuri Bihor, avându-i ca subcontractanți pe Kaluna, Amper Proiect şi Ergocon.

Urmează etapa de evaluare a ofertelor, respectiv a garanțiilor de participare, a documentelor de calificare și a documentelor DUAE (document unic de achiziție european) depuse de ofertanți.

Proiectul constă în amenajarea zonei publice situate deasupra parcării subterane din str. Independenței, pe amplasamentul delimitat de str. Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau.

„Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional care va putea fi folosit de artiștii plastici. Acesta are regim de înălțime P + etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice. De la nivelul spațiului suprateran se va putea coborî pe trepte până pe malul Crișului. Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai înspre malul Crișului, dar și amenajarea unei cafenele. Scopul proiectului este de a acorda spațiului funcția catalizatoare de pol urban, prin reprezentarea orașului contemporan într-o cheie modernă a elementelor decorative specifice stilului Art Nouveau - Secession, stiluri care definesc identitatea culturală a Oradiei. Documentația a fost elaborată de firma Muun Concept AB”, menţionează Primăria Oradea.