Lucrările de amenajare a zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenței au avansat. Acestea se desfășoară pe amplasamentul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau.

 

„La corpul C1, cel care va găzdui galeria de artă și un spațiul expozițional, structura de rezistență este finalizată în proporție de 90%, urmând ca săptămâna aceasta să fie turnat ultimul planșeu. Urmează apoi montarea structurii metalice a pavilionului. În etapa următoare se va trece la compartimentarea spațiilor, amenajarea pardoselilor, montarea tâmplăriei și alte finisaje. Totodată, la partea de cascade, structura de rezistență este deja realizată, inclusiv montarea instalațiilor cuvelor. Treptele exterioare și gradenele ce conduc către promenada de pe malul Crișului Repede au fost finalizate, urmând să fie îmbrăcate în plăci de granit”, menţionează Primăria Oradea.

Potrivit proiectului, cupola de sticlă a spațiului expozițional găzduit de corpul C1 va fi decorată în stil Art Nouveau, cu elemente florale, dar și cu elemente geometrice de tip Secession. Regimul de înălțime a clădirii este parter+etaj, fiind prevăzut cu pereți cu gradene de apă și o fântână arteziană perimetrală. Fațadele etajului vor fi retrase față de planul parterului și vor fi  realizate din pereți din sticlă.

Mobilierul urban va consta din bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

În ceea ce privește Corpul C2, cel care va găzdui un punct de informare turistică, în prezent se lucrează la instalațiile sanitare și la finalizarea hidroizolației la acoperiș.

La Corpul C3, care va găzdui un spațiu comercial realizat din structură ușoară metalică, se lucrează la partea de hidroizolație a acoperișului și a început montarea structurii de rezistență.

În ce privește zona de pământ neamenajată, de la parcare până la Podul Sf. Ladislau, care include statuia Mihai Eminescu, aici vor fi realizate alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, urmând să fie plantați copaci și arbuști.

Proiectul elaborat de Muun Concept A.B. și arhitectul Pafka Ernest este edificat de către firma Construcții Bihor.

 

Se amenajează promenada de pe malul Crișului

Pe de altă parte, în prezent se lucrează la amenajarea promenadei de pe malul stâng, între Podul Sfântul Ladislau și Sinagoga Sion, pentru care, în această vară, Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a semnat contractul de lucrări în valoare de 8.105.413 lei fără TVA.

„Dinspre Podul Sf. Ladislau spre Sinagogă a început placarea zidului de sprijin al malului și a pereților parcării subterane, pavarea treptelor și a platformei pietonale. Placarea se face cu plăci de granit auriu și cubeți de porfir. După finalizarea acestora, va urma montarea balustradelor și amplasarea mobilierului urban”, precizează Primăria Oradea.

Lucrările sunt realizate de Gavella, în asociere cu Druming Studio.