A început amenajarea zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenței, pe amplasamentul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau.

 

Primăria Oradea a organizat un concurs de soluții pentru alegerea unui proiect de amenajare a zonei publice peste parcarea subterană care să reprezinte un simbol pentru oraşul Oradea. În urma votului public, a fost ales proiectul realizat de firma Muun Concept A.B. și arhitectul Pafka Ernest constând într-un spaţiu expoziţional realizat deasupra corpului de clădire C1, constituit dintr-o cupolă de sticlă transparentă, montată pe o structură metalică retrasă din planul construcției existente, decorată în stil Art Nouveau, cu elemente florale, dar și cu elemente geometrice de tip Secession.

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de către firma Construcții Bihor.  Valoarea lucrărilor este de 18.573.655,30 lei fără TVA, având termen de execuție 12 luni.

Investiția constă în amenajarea platformelor pietonale, zonei de spații verzi și dotarea cu mobilier urban. În ce privește statuia lui Mihai Eminescu, aceasta va fi reabilitată, urmând să fie dezvelită pe 15 ianuarie 2023, când se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului.

Investiția mai constă și în edificarea a 3 corpuri - C1, C2 si C3 cu funcțiuni diverse.

Astfel, corpul C1 va avea regim de înălțime P+1E, iar C2 va avea regimul de înălțime P. Se va realiza supraetajarea corpului C1 – acces în parcarea subterană – cu fațadele etajului retrase față de planul parterului, realizate din pereți cortină structurali cu montanți din sticlă. Totodată, se vor construi trepte exterioare ce vor conduce la etajul nou realizat, jardiniere deasupra parterului corpului C, trepte de apă tip cascadă pentru crearea unui perete de apă curgătoare, o fântână arteziană perimetral construcției principale C1, precum și fațade duble pe structură metalică în stil secession și fâșii de metal cu bandă LED în spatele lor pe corpurile C1 și C2.

Corpul C3 cu regim de înălțime P va găzdui un spațiu comercial, realizat din structură ușoară metalică și închis cu pereți cortină ce se vor putea deschide pe timpul verii.

În zona malului Crişului Repede se vor realiza trepte exterioare ce vor conduce către malul Crișului Repede și balustrade.

În ce privește zona de pământ neamenajată, de la parcare până la Podul Sf. Ladislau, se vor realiza alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, plantări de copaci și arbuști.