Municipalitatea orădeană a lansat în dezatere publică un proiect privind modernizarea străzii Dunărea, care prevede desfiinţarea celor aproximativ 150 de locuri de parcare existente, amenajarea unei piaţete şi pavarea cu porfir a trotuarelor.

Primarul Florin Birta a anunțat ieri, 28 iulie, că strada Dunărea va fi supusă unui amplu proces de modernizare și pietonalizare, care va presupune desfiinţarea locurilor de parcare existente. Decizia a fost luată în urma constatării că deşi tarifele de parcare în zonă au crescut până la 8 lei/oră, pentru a-i încuraja pe șoferi să parcheze, la prețul de 3 lei/oră, în parcarea supraetajată de pe strada Brașovului, locurile de parcare de pe strada Dunărea sunt preferate. „Indiferent cât se scumpesc locurile de parcare, oamenii preferă să plătească tarife mai mari. Zilnic, în parcarea de pe strada Braşovului, din cele 395 de locuri de parcare peste 150 sunt libere”, a declarat Birta. În aceste condiţii, proiectul prezentat de primarul Oradiei prevede desfiinţarea celor aproximativ 150 de locuri de parcare de pe strada Dunărea. „Vom păstra 10 locuri de parcare pentru taxiuri în zona străzii Dunărea către strada Republicii, 5 locuri de parcare în zona Casei de Pensii, plus înspre strada Mihai Eminescu 11 locuri de parcare pentru locuitorii de la case care nu au acces la curte”, a mai precizat primarul Florin Birta.

Pe de altă parte, potrivit proiectului, trotuarele vor fi pavate cu porfir în proporție de 80%. Rigolele vor fi cele folosite și în zona străzii Vasile Alecsandri, respectiv Piața Ferdinand. Vor fi montate coșuri de gunoi pentru mai multe fracții de colectare selectivă, cel puţin trei. Primarul a menţionat că pe strada Dunărea, în zona instituțiilor, vor fi permise accesele auto în curțile acestor instituții, statuile din zonă vor fi protejate și scoase în evidență, iar iluminatul va fi pe led. „Este un proiect care arată bine, care are foarte mult verde și care va aduce un plus zonei respective. Valoarea lucrărilor este estimată a fi între 5 și 6 milioane de euro. Toate lucrările vor fi finanțate pe fonduri europene, contribuția municipalității fiind de aproximativ 2%”, a precizat primarul Florin Birta.

Conceptul urmărit este crearea unei zone de odihnă și recreere pe strada Dunărea. Se va realiza astfel o continuitate a zonei pietonale cu strada Republicii, ca o tratare unitară a întregii zone, pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă.

Documentul aflat în dezbatere publică prevede: amenajarea din piatră naturală a trotuarului pe strada Dunărea, la fel cu cea folosită în zona adiacentă, urmărindu-se integrarea în cadrul existent; amenajarea unei piațete între carosabilul propus și clădirile din partea sud-estică a zonei studiate; asigurarea relațiilor auto, corelat cu circulația derulată în zonă (strada Republicii capăt de pietonală și magazinul Crișul), în așa fel încât să nu fie afectată în niciun fel activitatea instituțiilor din zonă pe străzile adiacente; amenajarea peisagistică a întregului spațiu public; plantarea de arbori și arbuști, cu grad ridicat de retenție de CO2, precum și pentru umbrirea spațiului pietonal și a spațiului de odihnă și recreere; implementarea unui sistem inteligent, automat de irigare a spațiilor verzi; dotarea spațiului public cu mobilier urban specific, inclusiv mobilier cu funcțiuni de tip smart city, avându-se în vedere păstrarea spațiului pentru circulația auto și pietonal în condiții de siguranță; realizarea unei piste de biciclete de-a lungul străzii; realizarea iluminatului public inteligent, corelat cu noile funcțiuni proiectate; îngroparea cablurilor în subteran; realizarea sistemului de supraveghere video; dotarea trotuarelor și spațiilor pietonale cu elemente de mobilier urban.

„Lansez în dezbatere publică acest proiect și aștept propunerile orădenilor. Orădenii sunt invitați să își exprime opinia și să trimită sugestii și propuneri vizavi de acest proiect la adresa de e-mail primarie@oradea.ro, până la data de 7 august”, a declarat primarul Florin Birta.