Primăria Oradea a depus la Ministerul Fondurilor Europene o adresă prin care a solicitat indexarea valorii contractului de finanțare pentru etapa a III-a a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, având în vedere că, din cauza pandemiei, preţul oţelulului a crescut cu 350 euro/tonă.

În toamna anului 2019 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice - Etapa III”. În cadrul ședinței Consiliului Local din 29 aprilie, consilierii au aprobat actualizarea studiului de fezabilitate a reabilitării sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028, etapa a III-a. Potrivit primarului Florin Birta, s-a desfășurat o licitație la care au existat două oferte depuse. Recent s-a finalizat și procedura de verificare a ofertelor tehnice și financiare, dar înaintea semnării contractului, participanții la licitație nu au mai dorit să semneze acel contract, din motiv că, în ultimele luni, din cauza pandemiei, prețul oțelului a crescut de la 500 euro/tonă la 850 euro/tonă, firmele neputând să se mai încadreze în prețurile ofertate la începutul procedurii de licitație.

„Anulând acea procedură de licitație, am dispus de urgență reactualizarea indicatorilor tehnico-economici și, de la aproximativ 34,2 milioane euro, cât era valoarea contractului de finanțare pe acest proiect, s-a ajuns la o valoare de 42,9 milioane euro. Aceasta va fi valoarea care va fi scoasă la licitație în perioada imediat următoare. Totodată, am depus către Ministerul Fondurilor Europene o solicitare prin care am cerut creșterea contractului de finanțare. Așadar, suma cu care a crescut această valoare sperăm noi să fie prinsă pe finanțare europeană. Este foarte important pentru noi să urgentăm această lucrare pentru că de ea depind cel puțin 4 lucrări importante din orașul nostru. În această etapă a III-a vor fi lucrări pe B-dul Nufărul-Cantemir de înlocuire a rețelelor de termoficare care au și început deja, vor fi lucrări de deviere a rețelelor în parcarea park&ride în jurul Catedralei Ortodoxe, plus la cele două pasaje - etapa I și etapa II - din Centrul Civic și Piața Mare. De aceea, cu siguranță vom demara cât mai repede din nou procedura de proiectare și execuție pentru licitație”, a menționat primarul Florin Birta.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020 (POIM) și reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanțate din POS Mediu și POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării rețelei de transport și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET). De această  investiție vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) și 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale și 182 instituții publice din Oradea, printre care școli, grădinițe, spitale, sediile unor autorități publice locale etc.

Prin acest proiect, vor fi reabilitaţi 23,1 km de rețele de termoficare primară, alături de 1,3 km de rețele de termoficare primară care vor înlocui rețeaua secundară, precum şi 1,1 km de rețele de termoficare secundară. Proiectul mai cuprinde reabilitarea a 42 puncte termice şi instalarea a 39 minipuncte termice.