Multe dintre străzile orașului au beneficiat în ultimul an de lucrări ample de reabilitare și modernizare. Nici strada Ștefan Zweig nu a scăpat ochiului ager al administrației locale, fiind o arteră împortantă a Cartierului Cantemir.

Dincolo de lucrările de modernizare a canalizării pluviale, terasamente, îmbrăcămintea asfaltică, s-a realizat și trasarea marcajelor, iar strada beneficiază de o pistă de biciclete nou-nouță, cu marcaje verzi la intersecțiile cu alte străzi, cu dublu sens, lucru care pune un pic la încercare atenția participanților la trafic pe porțiunea cu sens unic, obișnuiți fiind de ani de zile să nu aibă surprize „din față", o pistă care se vrea în continuarea coridorului de mobilitate Nufărul-Cantemir, dar care se termină spre nicăieri, pe strada Războieni. Tot acum s-au modernizat și trotuarele, care îmbracă frumos linia de case de pe Ștefan Zweig spre Bistriței, dar care nu oferă posibilitatea pietonilor să folosească o rampă indispensabilă accesului pe trotuar și nici o trecere de pietoni pe care să traverseze spre sau dinspre Bulevardul Cantemir, decât doar călcând pe spațiul verde încă neamenajat și plin de bolovani și mizerii rezultate în urma lucrărilor efectuate. Normativul privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap prevede implementarea unor rampe de acces pe trotuar, rampe care preiau diferența de nivel dintre carosabil și trotuar și care, de obicei, vin în continuarea trecerilor de pietoni special amenajate și semnalizate. Dacă pentru un pieton nu ar fi niciun impediment să calce constant acest spațiu încă neamenajat, pentru persoanele cu dizabilități și mămicile cu cărucioare, noul trotuar e aproape imposibil de accesat: diferențele mari de nivel dintre linia carosabilului și linia trotuarului nu permit celor în scaune rulante sau mămicilor să urce cu un cărucior în condiții optime, astfel încât noul trotuar dă bine doar la imagine, în timp ce mămicile cu cărucioare folosesc, mai nou, în multe cazuri, pista de biciclete pentru a se deplasa.

Este clar că acest inconveninent major afectează buna circulație, dar nu este clar dacă autoritățile locale au aprobat cu bună știință un plan de reabilitare a unui trotuar care se termină în iarbă, fără rampă de acces și fără trecere de pietoni care să facă adevarata legătura dintre bulevard și strada Ștefan Zweig, extrem de circulată, de altfel, atât de mașini, cât și de pietoni.

„Ani de zile a existat o rampă de acces dinspre Cantemir pe Ștefan Zweig, la capătul trotuarului. Odată cu modernizarea, nu s-a mai realizat. Am întrebat muncitorii de ce nu refac rampa, așa cum era dintotdeauna, dar ei au spus că așa apare în proiect, iar ei nu se abat de la proiect”, declara, nemulțumit, unul dintre riverani, care și-ar dori foarte mult să afle și părerea administrației publice locale.

În urma discuției cu reprezentanții primăriei, ni s-a comunicat că încă nu a fost făcută recepția lucrării pentru această stradă, dar și că, deocamdată, responsabilul direcției tehnice care se ocupă de lucrare este în concediu.