500 de metri cubi de beton au fost turnați luni, 8 august, la radierul pasajului din Piața Cetate. Urmează turnarea pereților de etanșare situați sub grinzile pasajului și armarea rampei dinspre cartierul Nufărul.

Până în acest moment, la lucrarea din Piața Cetate au fost forați cei 86 de piloți, s-a realizat incinta de palplanșe și s-a săpat rampa dinspre Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenție a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier. Între timp, în zonă au fost realizate și lucrările pentru devierea rețelelor de utilități. Circulația este deviată pe linia de tramvai.

În zona intersecției dintre B-dul D. Cantemir și strada Evreilor Deportați se realizează un pasaj rutier subteran. Aici vor exista două sensuri giratorii la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj pe relația D. Cantemir - Centrul Civic.

La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai. Se va lucra la sistemul de irigații, la trotuare, se vor face piste de biciclete, stațiile de transport public vor fi modernizate, se vor planta arbori și arbuști.

Pasajul rutier este situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Oradea, respectiv Nufărul - Cantemir - Centrul Civic - B-dul Magheru - str. Republicii - Gară - str. Ștefan cel Mare. Se dorește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, se are în vedere sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public.

Obiectivul de investiții este parte componentă a proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Este implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

Valoarea lucrărilor este de puțin peste 27 de milioane de lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Lucrările sunt executate de asocierea formată din Freyrom - lider de asociere, Procons Group, Metabet și Leko Construct.