120 de copii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din satul Luncșoara, comuna Aușeu, au norocul de a învăța într-o școală renovată de oameni inimoși. Valoarea totală a investiției a fost de 200 de mii de euro.

Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul mai 2023 – martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200 de mii de euro, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 180 de mii de euro, iar contribuția Școlii Luncșoara și a partenerilor locali fiind în valoare de 20 de mii de euro.

„Inima și sufletul mi-au rămas în Luncșoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie și entuziasm pentru faptul că au intrat într-o școală nouă, într-o școală curată, într-o școală amenajată cu bănci noi, zugrăvită, cu băi civilizate, cu o tablă inteligentă, cu laptopuri... O școală în care merită să învețe orice copil din orice colț al acestei țări. În Luncșoara, la chipurile acelor copii mi-a rămas sufletul și, totodată, la colegii mei, prietenii mei, draga echipă de la BookLand, care asta a făcut și cu asta se ocupă de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador și a fost o onoare pentru mine, însă, mă simt măruntă și mică în fața emoției și bucuriei acelor copii”, a spus Mihaela Tatu, ambasador BookLand.

Directoarea Școlii Gimnaziale Luncșoara a povestit că a gasit pe net informații, în 2021, despre BookLand și despre faptul că renovează școli în mediul rural.

„Am aplicat și noi pentru a beneficia de ajutor, însă nu am reușit să ne calificăm decât în 2023. Spre bucuria noastră, am fost singura școală aleasă din Bihor. În primele luni ale anului trecut am semnat protocolul de colaborare, iar din martie au început să vină și primele materiale de construcții. În mai ne-am apucat de renovare, începând cu interiorul școlii și continuând cu acoperișul, ca să încheiem cu termoizolarea și tencuirea exteriorului. Vreau să subliniez că asociația, cu ajutorul partenerilor ei, a dotat școala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat să trimitem gratuit un elev în Tabăra Coolturala BookLand și, în continuare, ne ține constant la curent cu varii acțiuni pe care le ințiază. Le suntem recunoscători atât celor de la BookLand, cât și tuturor companiilor care s-au implicat, inclusiv profesorilor și elevilor noștri!”, a spus Adrian Matei Botici.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 - 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual.