Primăria Oradea va da luni, 2 octombrie, startul unei ample campanii de microcipare a câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora, aflați pe raza municipiului. Primăria va suporta costurile acțiunii din bugetul local.

Programul se va derula atât în cabinetele veterinare cu care administrația publică locală a încheiat contracte, două la număr, cât și pe teren, în locații prestabilite și anunțate din timp.

„După cum știți, la finalul lunii iunie, prin hotărâre de Consiliu Local, s-a aprobat programul de microcipare și sterilizare a câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau metișilor aflați pe raza municipiului, program care este subvenționat integral din bugetul local. După finalizarea campaniei, care se va întinde pe maxim un an, proprietarii de câini vor mai avea la dispoziție două-trei luni pentru a-și microcipa, pe cost propriu, animalele. După această perioadă, se va pune în aplicare legislația în vigoare”, a spus Adina Popa, directorul adjunct al Direcțieii Tehnice.

Legislația prevede obligativitatea microcipării animalului de companie, în caz contrar proprietarul fiind pasibil de sancțiune, conform legii.

„Atâta timp cât Primăria Oradea a avut bunăvoința să pună la dispoziția populației, a proprietarilor și deținătorilor de animale această subvenție, nu este normal să nu profităm de ea. Avem OUG 155 din 2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, care spune, la art. 8, alin 1, că este obligatorie această microcipare, obligație care le revine proprietarilor și deținătorilor. Nerespectarea acestei obligații duce la aplicarea art 14, alin.1, litera b, adică a sancțiunii care nu este deloc mică, între 5.000 și 10.000 de lei. Prin urmare, dacă atâta bunăvoință nu avem ca proprietari să ne microcipăm câinele, înseamnă că nu ținem la acel animal”, a explicat comisarul-șef Nicoleta Alb, coordonatoarea Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Bihor.

Prin acest program, administrația locală dorește să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar și pierderea sau rătăcirea patrupedelor și, bineînțeles, facilitarea recuperării câinilor pierduți sau chiar furați.

Administrația publică locală a încheiat contracte cu cabinetul de circumscripție veterinară a dr. Sandor Benyovszki (str. Molidului 58, Oradea) și cu Premiere Vet Health (str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea), dr. Daiana Nășcan, care vor efectua microciparea câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora.

„Programul se va derula în două etape: în prima etapă, care va începe luni, 2 octombrie, și se va întinde pe un an de zile, se va realiza microciparea câinilor, iar în cea de-a doua, sterilizarea acestora. Prin această acțiune dorim să ne alăturăm programului desfășurat de Consiliul Județean, știind că mulți dintre câinii fără stăpân migrează pe un teritoriu foarte mare. În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu medicii veterinari, a rezultat că în Oradea există 10.000 de câini de rasă comună sau metiși, din care 70% sunt microcipați. Prin urmare au rămas cca 3.000 de câini care trebuie microcipați. În baza contractelor încheiate cu cei doi medici, fiecăruia îi revin 1.500 de câini, acțiunea de microcipare desfășurându-se atât pe malul stâng al Crișului Repede, cât și pe malul drept”, a explicat Mircea Stejeran, șef birou în cadrul Direcției Tehnice.

 

Zgardele metalice pot fi pierdute, microcipul nu

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Deac, municipalitatea va derula în paralel și o campanie de informare.

„Informațiile se vor regăsi pe site-ul Primăriei Oradea, respectiv oradea.ro. Vom utiliza, de asemenea, rețelele de socializare, astfel că vom avea detalii pe paginile oficiale de Facebook, Instagram și Youtube ale primăriei și, în plus, vom avea o pagină dedicată campaniei, o pagină de Facebook, pe care o vom anunța de îndată ce va deveni vizibilă. Vom avea și pliante, clipuri educative, afișe în toate mijloacele de transport în comun și mizăm și pe sprijinul pe care mass-media locală ni-l poate acorda”, a precizat Anca Deac.

Medicul veterinar Sandor Benyovszki a explicat că procedeul de microcipare nu este unul traumatizant pentru animal, microcipul care se implantează fiind un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez sau a unui vârf de creion. Acesta are 15 cifre, dintre care primele trei reprezintă codul țării, datele fiind introdu-se ulterior în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).

În completare, dr. Daiana Nășcan a explicat importanța microcipului în caz de pierdere a animalului sau în caz de furt. „Zgardele metalice pot fi pierdute de animale, însă microcipul poate fi citit foarte ușor, ducând la recuperarea patrupedului”, a spus aceasta.

Atunci când un proprietar se prezintă la cabinetul veterinar sau într-unul din punctele în care se desfășoară microciparea, trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate și carnetul de sănătate al patrupedului, dacă acesta există. În cazul câinilor cunoscuți ca fiind agresivi, stăpânii sunt rugați să folosească lesă și botniță.

În cadrul campaniei pot participa: persoanele fizice cu domiciliul pe raza municipiului Oradea, persoanele juridice (societățile comerciale) și ONG-urile pentru protecția animalelor.

Deținătorii și proprietarii de câini care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora, de pe raza municipiului Oradea, sunt arondați unuia dintre cele două cabinete menționate în funcție de zona în care locuiesc.

Astfel, cei care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede se vor prezenta la cabinetul dr. Daiana Nășcan sau la oricare din locațiile aferente acestuia, menționate în program.

Orădenii care locuiesc pe malul drept al Crișului Repede sunt arondați C.M.V. al dr. Sandor Benyovszki sau se pot prezenta la una din locațiile precizate unde acesta va derula activitatea de microcipare.

Calendarul campaniei de microcipare pentru perioada 2-7 octombrie se găsește pe oradea.ro.