Lucrările de transformare a străzii Aurel Lazăr în pietonală au început ieri cu spargerea asfaltului. Strada va fi pavată cu piatră, va avea iluminat arhitectural, se va pune gazon și vor fi plantați 23 de copaci de dimensiuni mari. Lucrările, în valoare de 8,5 milioane lei, trebuie să fie gata în 12 luni.

În cursul zilei de miercuri, 24 iulie, municipalitatea orădeană a predat amplasamentul către constructor, iar ieri dimineață au demarat lucrările. Investiția se realizează printr-un contract finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Lucrarea este efectuată de către asocierea de firme formată din Gavella (lider) - Porfido Ed Arte Consorzio Stabile - Proconsolutions - Iriconstruct, având ca subcontractanți firmele Cofido, Global Proiect, Igna Construct, Mecatron și Ritmoteh. Primăria Oradea a anunţat că valoarea totală a contractului de proiectare și execuție aferent proiectului de pietonalizare a străzii Aurel Lazăr este de 8.585.188,77 lei (fără TVA), iar termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere. Contribuția municipiului va fi de 2% din valoare, restul de 98% fiind din fonduri nerambursabile.

„Proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de infrastructură publică urbană și a mobilității populației prin creşterea suprafeţelor pietonale, diminuarea gradului de utilizare a autoturismelor şi reducerea poluării în zona centrală a orașului Oradea”, susţine municipalitatea. Potrivit proiectului, strada Aurel Lazăr va deveni în cea mai mare parte pietonală, traficul auto fiind permis doar pentru riverani și pentru mașinile de intervenție. „Proiectul prevede renunțarea la parcările existente pe parcursul străzii și alocarea de spațiu pentru pistă de biciclete. Strada va fi pavată cu piatră, se va pune gazon și vor fi  plantați 23 de copaci de dimensiuni mari. Proiectul cuprinde realizarea unui sistem de irigaţii automatizat și a unui sistem de iluminat arhitectural, precum și reabilitarea rețelelor subterane termice, de apă și de canalizare, înainte de refacerea infrastructurii și îmbrăcăminții străzii, obiectiv principal al investiției”, precizează Primăria Oradea.