Ordinul de începere a lucrărilor de pietonalizare a străzii Libertății au fost date ieri, 4 mai, constructorul având la dispoziție un an pentru realizarea investiției, a cărei valoare se ridică la 10,23 milioane lei.

Proiectul „Pietonalizare zona Libertății, Municipiul Oradea” cuprinde străzile Libertății, Grigorescu și Iosif Vulcan. În urma implementarii proiectului, această zonă va deveni în mare parte pietonală. Proiectul prevede desființarea tuturor parcărilor și a carosabilului pe strada Libertății şi pietonalizarea integrală a străzii Nicolae Grigorescu.

„Vor fi păstraţi copacii existenți și integraţi în zona pietonală, iar pe partea dreaptă, în zona taluzului spre albia Crișului Repede, se va amenaja un zid de sprijin în vederea stabilizării acestuia, precum și pentru a se realiza o zonă pe care pietonii să se poată așeza”, precizează municipalitatea. Potrivit proiectului, pe strada Iosif Vulcan vor fi, de asemenea, desființate toate parcările, va fi amenajat un sens giratoriu în intersecția cu strada Libertăţii, iar pe laturile străzii trotuarele vor fi pavate cu piatră naturală. În cadrul proiectului se are în vedere și reabilitarea tuturor rețelelor din subteran. „Sistemul de termoficare este regândit și va trece pe module termice, la fel ca pe str. Vasile Alecsandri, Aurel Lazăr și în Piața Ferdinand. Sistemul de iluminat se va realiza pe sistem LED, mobilierul urban va fi în linie cu cele prevăzute pentru zona centrală. Nu se propun zone verzi noi, însă se păstrează cele existente”, a menționat Primăria Oradea.

Durata de execuție a acestui proiect este de 12 luni, valoarea totală a investiției este de 10.233.420,23 lei cu TVA inclus, din care contribuția orașului este de 2%. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Contractul de execuție a fost senat în data de 22 octombrie cu asocierea formată din Flodor Transcom - Porfido ed Arte Consorzio Stabile. Lucrările propriu-zise vor începe în cursul lunii mai.