Lucrările de extindere a Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean sunt în fază avansată, clădirea urmând să fie ridicată complet până la sfârşitul anului. În primăvară, activitatea UPU se va muta la etajul 1 al acestui nou imobil, până ce parterul va fi dotat corespunzător.

Între timp, se lucrează la proiectul pentru amenajarea parcării supraetajate de lângă spital, care va costa 7,7 milioane euro, dar pentru care nu există încă finanţare asigurată.

Într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan a anunţat că lucrările la extinderea Corpului B al clădirii Spitalului Judeţean sunt în fază avansată, urmând ca spaţiul să poată fi dat în folosinţă cel târziu în luna aprilie a anului 2020. La parter, va fi extins spaţiul destinat Unităţii de primiri urgenţe, la etajul I va fi amenajat un laborator robotizat (cu finanţare din fonduri europene transfrontaliere), o instalaţie de sterilizare (finanţare de la bugetul local) şi o farmacie, iar la etajul II vor fi facilitățile de tip administrativ pentru medici, studenți și rezidenți: vestiare, amfiteatru de 175 de locuri, birouri. Lucrările au început în luna martie a acestui an, termenul de realizare fiind de doi ani. Cu toate acestea, primarul susţine că lucrările au avansat suficient de repede, astfel încât termenul pentru darea în folosinţă a imobilului este aprilie 2020.

„În momentul de față structura de rezistență este finalizată, s-a ajuns la turnarea planșeului superior și, până la finalul lunii noiembrie, vor fi montate geamurile, termoizolațiile, iar pe perioada iernii se va lucra doar în interior”, a afirmat primarul Oradiei, adăugând că au fost rezolvate şi problemele legate de reţelele de utilităţi. 

Edilul recunoaşte că, în prezent, condiţiile de la UPU nu sunt bune, dar vor rămâne aşa până în luna ianuarie a anului viitor. Ulterior, până în luna aprilie, UPU se va muta la etajul I, în locul unde urmează să fie făcută sterilizarea și laboratorul. Accesul ambulanţelor se va face prin spate, iar aparținătorii vor urca cu liftul. „Îmi cer scuze din nou pentru disconfortul creat de aceste lucrări, dar sper că în primăvara anului viitor, la finalul acestei lucrări, veți constata că avem una din cele mai moderne unități de primiri urgențe din România”, a afirmat primarul.

Finanţarea investiţiei este asigurată, în proporţie de 50%, de Ministerul Sănătății printr-un credit contractat de către Guvern de la Banca Mondială, iar 50% de municipalitate. Amfiteatrul şi dotările sunt asigurate din fonduri europene şi din bugetul spitalului.

Parcare de 7,7 milioane euro

În ceea ce privește parcarea supraetajată de lângă Spitalul Județean, valoarea estimativă a acestei investiţii se ridică la 7,7 milioane euro. Potrivit primarului, proiectul este în fază avansată: planul de urbanism zonal este în dezbatere publică, urmând să fie aprobat de Consiliul Local în luna noiembrie, iar studiul de fezabilitate este gata.

Parcarea de pe strada Gh. Doja va avea 5 nivele: subsol, parter, două etaje şi o terasă. Accesul prin faţă se va face doar pentru subsol, la celelalte nivele urmând să se ajungă pe panta dinspre deal. Sunt prevăzute 516 locuri de parcare, iar la parter, în partea din faţă, vor fi amenajate magazine. Potrivit lui Bolojan, costul extrem de ridicat al investiţiei este dat de trei categorii de costuri: exproprieri de aproximativ 1,1 milioane euro, 500.000 euro pentru relocarea uzinei de apă a spitalului şi a postului de alimentare electrică, respectiv e nevoie de bani pentru consolidarea dealului prin forarea de piloţi. Proiectul mai prevede ca, între parcare și viitorul ambulatoriu, să fie construită o traversare supraterană, care va avea o lungime de 13 metri și care va face posibilă intrarea din parcare direct în spital. „Indicatorii tehnico-economici ai acestei parcări vor fi aprobați la finalul lunii noiembrie, astfel încât licitaţia pentru selectarea unui parteneriat proiectare şi execuţie să fie demarată la începutul anului viitor”, a afirmat Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, mai trebuie găsită finanţarea pentru această investiţie. „Avem o idee pe care o vom prezenta consilierilor locali”, susţine primarul.