Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor au demarat în 25 martie. Șantierul a început cu accesul și holul de la intrarea principală a clădirii, care urmează să fie reconfigurat în totalitate.

 

Se lucrează în două zone principale. În zona 1, cea de acces principal în clădire, a fost demolată suprastructura, iar în prezent se continuă cu planșeul de la etajul I, scările și stâlpii aferenți. În același timp, se instalează cabluri electrice, se pregătesc cadrele pentru uși și se confecționează piese pentru fundații. În zona 2, la etajele I și II, au fost scoase gresia, faianța, mocheta, pereții despărțitori, radiatoarele, corpurile de iluminat și mobilierul.  Pe parcursul lucrărilor, accesul în Bibliotecă se va face printr-o intrare secundară, dinspre Pârâul Peța. Programul de funcționare va rămâne neschimbat pentru cititori, iar activitățile copiilor vor continua. Activitatea administrativă a fost relocată temporar în Centrul Cultural Româno-Maghiar, situat pe Calea Clujului.

 În 28 februarie 2024 s-a semnat contractul de execuție cu firma Construcţii Bihor. Valoarea lucrărilor este de 10.379.046,66 lei, inclusiv TVA, iar termenul pentru finalizarea proiectului este de 12 luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Renovarea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai presupune delimitarea clădirii inițiale în două zone distincte, una pentru depozitele de carte și birourile personalului angajat, iar alta deschisă în totalitate publicului, compusă dintr-un atrium și spații adiacente acestuia. La parter vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere cărți și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

O altă componentă a investiției este digitalizarea bibliotecii, care va face obiectul unei licitații ulterioare. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților. Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori. ,,Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor” se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care cuprinde modernizarea a 29 de biblioteci din județ, din localitățile Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.