O treime din masa terestră a Pământului este acoperită de păduri, care exercită funcții vitale pentru întreaga planetă. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru a exista, umanitatea are nevoie de păduri. În aceste vremuri tulburi, din străfundurile sale, Pământul ne cere ocrotire și ajutor. „Plămânii” săi verzi sunt în pericol!

În fiecare an, pe 21 martie, Pământul își sărbătorește pădurile, această zi fiind declarată Ziua Internațională a pădurilor. De asemenea, la nivel global, între 15 martie - 15 aprilie, se marchează „Luna Pădurii”, perioadă ce aduce în atenția noastră rolul pădurii în menținerea echilibrului natural și al vieții pe Pământ, precum și pericolele care amenință pădurea din cauza defrișărilor masive. În România, acest eveniment a fost organizat pentru prima oară în anul 1902 sub denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui”, de către Spiru Haret - ministru al Cultelor și Instrucției Publice.

Elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea - Școală Ambasador a Parlamentului European, coordonați de profesorii lor, s-au alăturat demersurilor în ceea ce privește dezvoltarea durabilă prin salvarea pădurilor, stoparea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. În acest sens, în cadrul Proiectului EPAS - Programul „Școli-Ambasador ale Parlamentului European”, au desfășurat o serie de activități închinate pădurii, prin care au conștientizat importanța ei pentru viață. În urma dezbaterilor despre ceea ce reprezintă pădurile pentru planetă, elevii au considerat că cea mai mare lecție din lume ar fi aceea de a planta copaci pentru viitorul verde și sustenabil al acesteia. De asemenea, au discutat despre demersurile naționale și internaționale de protejare a pădurilor, au urmărit prezentări Power Point, au realizat afișe, benzi desenate, colaje, lucrări plastice reprezentând pădurea. O parte dintre elevi au participat la o activitate de ecologizare pe Valea Iadului, în parteneriat cu Direcția Silvică Bihor. O activitate ingenioasă s-a desfășurat la clasa a IV-a A, fiind intitulată „Manifest pentru pădure”. Pornind de la un filmuleț și continuând cu o activitate de brainstorming, elevii au fost provocați să își imagineze ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista păduri pe planetă și să găsească soluții de salvare a vieții pe Pământ. Apoi, soluțiile găsite au fost prezentate colegilor, dezbătute și selectate folosind metoda pălăriilor gânditoare. Elevii au scris numeroase mesaje eco care au alcătuit coroana unui copac „mesager” al manifestului copiilor pentru salvarea pădurilor.

Prof. Eva Maria TIRPE