Universitatea din Oradea se află în plin proces de admitere. Până la sfârșitul lunii, concurenții au la dispoziție 97 de programe de studii de licență, 64 de masterat și 18 de studii doctorale. În total, vorbim de 1.900 de locuri bugetate la licență, 850 de locuri la master și 19 la doctorat.

Înscrierile la Universitatea din Oradea au început, la unele facutăți, din 4 iulie, iar conducerea instituției spune că oferta pentru viitorii studenți este generoasă și diversificată. Concret, vorbim despre 97 de programe pentru studii de licență, din care 7 în limba engleză, 64 de programe pentru studii de masterat, 4 dintre acestea în limba engleză, plus 18 programe de studii doctorale, în limbile română și engleză.

Înscrierile pentru admiterea la Universitatea din Oradea se fac pe tot parcursul lunii iulie, urmând ca rezultatele să fie afișate până la data de 1 august 2022. Patru facultăți susțin probe de admitere: Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, la specializarea Arhitectură, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, pentru specializările Sport și Kinetoterapie, respectiv Facultatea de Medicină.

„Admiterea la unele facultăți se face în ordinea mediilor de la bacalaureat sau, cu ponderi diferite, în funcție de mediile de la anumite materii și examenul de bacalaureat. De exemplu, pentru admiterea la Facultatea de Drept se iau în calcul: în proporție de 40% media de la bacalaureat, 30% media anilor de liceu și 30% media unor discipline umaniste. Cei care vor să devină studenți la medicină vor da o singură probă de examen, cu subiecte din biologie și chimie”, a explicat Constantin Bungău într-o conferință de presă desfășurată ieri, la sediul instituției, la care au mai participat prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip, și coordonatoarea Biroului „Admitere 365”, Corina Ardelean.

 

Nu au crescut taxele

Pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea din Oradea are pregătite 1.900 de locuri, bugetate, la nivelul studiilor de licență și o capacitate totală de școlarizare de 5.500 de locuri. Programele de master au bugetate nu mai puțin de 850 de locuri și pot primi peste 1.700 de studenți. „Din păcate, la doctorat avem doar 19 locuri bugetate. Prognozăm o acoperire de 3.100-3.300 de locuri”, a mai spus Bungău.

Universitatea pune la dispoziția celor care vor să își aprofundeze cunoștințele și programe post-universitare. Între acestea, cele din domeniul dezvoltării rețelelor de e-learnig și management educațional vor fi, după cum apreciază Constantin Bungău, „foarte solicitate, pentru că tehnologia digitală este tot mai prezentă în predare, învățare și evaluare”. „Le recomand celor care învață bine să facă și o a doua specializare. În acest caz, studenții și absolvenții noștri urmând să achite doar jumătate din taxa de studii”, a mai afirmat rectorul universității orădene.

Reprezentanții Universității din Oradea subliniază că taxele de școlarizare au crescut foarte puțin, față de anii trecuți. „Nu sunt creșteri semnificative. Taxele nu au crescut nici măcar la nivelul ratei inflației”, a asigurat Constantin Bungău. La licență, cea mai mare taxă de școlarizare este pentru Facultatea de Medicină, 6.100 de lei pe an. Pentru domeniul „interpretare muzicală”, taxa este de 5.000 de lei, însă acest domeniu presupune costuri ridicate pentru pregătirea individuală a studenților. La facultățile umaniste, taxa anuală este în jurul sumei de 2.900 de lei, iar la cele inginerești de 3.100 de lei. Pentru studiile de master, taxa anuală este de 5.000 de lei la muzică, 3.000 de lei la facultățile umaniste și 3.400 la cele din domeniul tehnic. „Taxele de înscriere sunt cele din anii trecuți”, a subliniat coordonatoarea Biroului „Admitere 365”, Corina Ardelean.

 

Burse pentru cei mai buni

Rectorul Universității din Oradea a spus că viitorii studenți pot beneficia de mai multe tipuri de burse, cele speciale având valoarea de 1.000 de lei, iar cele de doctorat de 85 de euro pe lună. Bursele Erasmus se bucură și ele de un buget foarte generos. În plus, Universitatea din Oradea are relații contractuale cu 550 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, studenții având posibilitatea să acceseze programe de învățământ din peste 80 de țări, după cum a declarat Corina Ardelean, șefa Biroului „Admitere 365”. Căminele Universității din Oradea pot primi 1.435 de studenți, iar un loc în cămin costă între 200 și 150 de lei.

Prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip a adăugat că, pentru anul universitar următor, sunt 246 de locuri rezervate românilor veniți de peste granițe, etnicilor romi și elevilor proveniți din licee aflate în mediul rural.

„Acordăm o atenție deosebită studenților care vin din Ucraina”, a subliniat Constantin Bungău, care a explicat că, din țara aflată în război cu Rusia, vin două categorii de studenți; studenții ucraineni și studenții străini care au învățat în Ucraina. „Avem în lucru circa 500 de dosare, primite din partea acestora. Statul român asigură, pentru aceștia, o suplimentare de 20% a locurilor bugetate”, a mai spus Bungău. Ca și la celelate universități din România, una dintre problemele din ce în ce mai mari cu care se confruntă instituția orădeană o reprezintă abandonul șolar. „Sunt mulți studenți care se angajează, apoi încep să lipsească de la cursuri, nu-și mai iau examenele, creditele și apoi renunță. Sunt și rate de abandon de 20-30% pe ciclu de școlarizare. Este adevărat, că nu la toate facultățile noastre și nu doar în Oradea. Personal, nu recomand ca studenții să meargă să lucreze decât, eventual, în ultimul an. Societatea are nevoie de tineri bine pregătiți, iar noi le asigurăm o educație foarte bună”, a mai spus Constantin Bungău.