10 elevi din Bihor vor primi, și în acest an, burse din partea Asociației Pro Bambini. Doritorii se pot înscrie în program în perioada 1-16 noiembrie, rezultatele finale urmând a fi comunicate pe 5 decembrie.

 

Consiliul Director al Asociației Pro Bambini a propus acordarea a 10 burse în cuantum de 200 de lei pe elev, lunar, în timpul anului școlar 2022-2023.

„Avem mai multe condiții de acordare a acestor burse. Una dintre ele este ca elevul să fi obținut în anul școlar precedent media generală minim 9 iar nota la purtare să fie 10. Scăderea mediei la purtare atrage după sine sistarea bursei. Nu acordăm bursă elevilor repetenți și nici celor care întrerup studiile și pleacă în străinătate. Bursele sunt de studiu așa că luăm în considerare rezultatele școlare și extrașcolare ale elevilor, respectiv veniturile familiei. Vrem să susținem elevii talentați dar și să încurajăm școlarii din medii sociale modeste. Proiectul lansat astăzi va fi făcut cunoscut școlilor și liceelor până pe 31 octombrie, prin intermediul conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, al presei și pe pagina de facebook și instagram a asociației. Depunerea dosarelor se face în perioada 1-16 noiembrie iar selecția beneficiarilor va fi făcută de o comisie constituită din membri ai Asociației și ai IȘJ Bihor, din 19 până în 30 noiembrie 2022. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 5 decembrie. Se va semna apoi un contract pentru burse de studii iar elevii vor primi bani și pentru lunile septembrie și decembrie”, a spus Crina Dobocan, președintele Asociației, luni, într-o conferință de presă organizată la sediul IȘJ Bihor. Venitul mediu lunar care va fi luat în calcul este de 300 de lei. Pentru fiecare elev se va face un punctaj, situația școlară și rezultatele obținute vor fi primul și principalul criteriu, abia apoi fiind luată în calcul situația familială.

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a spus că apreciază inițiativele de acest fel și a adăugat că și instituția pe care o reprezintă se străduiește să reducă abandonul școlar prin intermediul mai multor proiecte aflate în desfășurare.

„Parteneriatul între IȘJ Bihor și Asociația Pro Bambini s-a dovedit a fi, pe parcursul anilor, foarte important pentru elevi și suntem convinși că profesorii de la nivelul școlilor vor disemina informațiile în așa fel încât acei elevi aflați în situații de risc să beneficieze de toate programele de sprijin pe care le au la dispoziție”, a spus Florin Negruțiu, responsabil cu proiectele în cadrul IȘJ Bihor.

 

Târg de Jucării pentru dezvoltarea empatiei

 

Banii necesari burselor au fost strânși prin intermediul unui proiect intitulat „Târgul de Jucării” dar și cu ajutorul unor sponsori inimoși. În cadrul Târgului, copiii au renunțat sau au cumpărat jucării. O jucărie pe care în oraș au cumpărat-o cu o sută de lei, de exemplu, la târg au putut să o cumpere cu 1-5 lei pentru că un alt copil, care nu mai dorit să o păstreze, a donat-o. O parte din banii strânși în acest fel au fost folosiți pentru a achiziționa ghiozdane și rechizite pentru 70 de copii din medii sociale defavorizate.  

„Faptul că bursele pot fi acordate în acest an se datorează și organizării Târgului de Jucării în școlile din Oradea și din județ. Le muțumesc, pe această cale, colegilor din unitățile școlare partenere care s-au implicat în derularea Târgului. Pe lângă faptul că au contribuit la alocarea acestor burse, au derulat, în școlile în care s-a orgaizat târgul, activități educative pentru dezvoltarea spiritului de într-ajutorare între elevi”, a spus Valeria Bunica, director executiv al Asociației Pro Bambini, coordonatoarea Târgului de Jucării.

Pe lângă aceste burse de studiu, Asociația a dat trei burse de performanță unor elevi care au participat la un concurs de pictură și desen desfășurat iarna trecută.

„Am descoperit trei copii foarte talentați. Unul din Oradea, de la Liceul de Arte, unul din Pitești și unul din Iași. Aceștia se vor bucura de o bursă de 2.500 de lei pentru a-și susține talentul în domeniul picturii. Ne propunem să organizăm astfel de concursuri și pe alte domenii și să lansăm acest program de burse și la nivel gimnazial și primar în viitorul nu foarte îndepărtat”, a mai spus Crina Dobocan.

Programul de burse Pro Bambini a fost lansat în 2012 dar a fost întrerupt în perioada pandemiei. Au fost organizate până acum 6 ediții, fiind sprijiniți în jur de 60 de elevi.