Proba scrisă la Limba și literatura maternă, din cadrul examenului de Bacalaureat, s-a desfășurat ieri, fără incidente, în Bihor. Au susținut examenul 584 de elevi, din care 556 la limba maghiară. Un singur elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Absolvenții clasei a XII-a, care au studiat într-o limbă a minorităților naționale (croată, italiană, germană, maghiară, slovacă, sârbă, ucraineană sau turcă), au susținut marți proba scrisă la disciplina Limba și literatura maternă.

În județul Bihor au fost prezenți 584 candidați. Dintre aceștia 556 au susținut proba la limba și literatura maghiară maternă, 18 la limba slovacă maternă, iar 10 la limba germană maternă. Nu s-au prezentat la examen 5 candidați. Nu s-au înregistrat candidați cu temperatura peste 37,3 grade Celsius. Dintre cei prezenți, doi candidați au susținut examenul cu subiectele de rezervă la limba slovacă maternă.

Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat de la Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Următoarele probe vor avea loc azi, 24 iunie, proba obligatorie a profilului, și joi, 25 iunie, proba la alegere a profilului și specializării.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și pe 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00.

„În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.