Recent, opt elevi și cinci profesori beiușeni au participat la o mobilitate în Portugalia, eveniment din calendarul proiectului Erasmus+ nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000125262 al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”. Delegația deplasată la Lisabona pentru această nouă experiență de formare profesională și personală desfășurată la Lisabona a fost formată din profesori VET din aria curriculară Tehnologii și elevi din clasa a XI-a B (Tehnician proiectant CAD).

În perioada 30 octombrie - 3 noiembrie, cei 5 profesori VET au participat la activități de Job Shadowing pentru dezvoltarea competențelor IT și de observare a sistemului de educație portughez, iar elevii, pe parcursul a două săptămâni (30 octombrie - 10 noiembrie), au desfășurat stagii de practică la Centro de Formação Profissional da Indústria Metalúrgica e Metalomecânica (CENFIM) din Lisabona.

La finalul mobilității în Portugalia, conducerea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș a ținut să mulțumească partenerilor lusitani pentru un nou episod de colaborare excelentă: „Educația trebuie mereu reînnoită și adaptată generațiilor de tineret și profesorilor noștri de la Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș» Beiuș, care sunt foarte deschiși să afle tot mai multe despre ea. Dorim să mulțumim din suflet tuturor instituțiilor care le-au deschis ușile, DGES - Direção-Geral do Ensino Superior, Iscte-Sintra Conselho Nacional de Educação, Agrupamento de Escolas das Laranjeiras Secretaria-Geral da Educação e Ciência, DGEstE, recunoștință domnului Delegat Regional pentru Lisabona și Tagus Valley, care ne-a făcut onoarea de a susține grupul nostru. Suntem foarte recunoscători pentru aceste colaborări!

Suntem foarte încântați de toate activitățile desfășurate de profesorii noștri și sperăm că vor duce idei foarte bune la școală și vor păstra amintiri uimitoare din Portugalia”.

Despre stagiile de practică ale elevilor, prof. ing. Rodica Monenciu, membră în echipa de proiect și responsabilă cu formarea profesională pe domeniul mecanic, a declarat următoarele: „Final de mobilitate pentru cei opt elevi participanți din clasa a XI-a B (calificarea Tehnician proiectant CAD) în cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000125262 al Colegiului Tehnic «Ioan Ciordaș» Beiuș. Participanții au desfașurat două săptămâni stagii de practică la Centro de Formacao Profissional da Industria Metalurgica e Metalomecanica, din Lisabona, unde au dobândit cunoștințe și abilități, formându-și atitudini specifice calificării în care se pregătesc. De asemenea, Casa da Educado ne-a asigurat tot suportul practic și logistic pentru această mobilitate, participanții beneficiind și de vizite culturale foarte interesante. Felicitări participanților, care au obținut rezultate foarte bune după evaluarea finală! Mulțumim partenerilor noștri CENFIM și Casa da Educado din Lisabona pentru profesionalismul de care au dat dovadă!”

Și feedbackul transmis de cei de la Casa da Educação este pozitiv și optimist vizavi de evoluția profesională a elevilor de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș: „Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș» Beiuș are studenți uimitori, asta e sigur! Felicitări cursanților noștri care și-au finalizat pregătirea la CENFIM cu succes!

Suntem foarte mândri de ei și sperăm că această experiență #Erasmus+ le va fi de mare ajutor viitoarelor lor cariere. De asemenea, sperăm că vor păstra Lisabona lângă inimile lor!”