Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea va fi și în 2018 gazda etapei județene a celui mai important concurs pentru viitorii oameni de afaceri, Business Plan. Firmele și planurile de afaceri vor fi evaluate conform unui set de criterii stabilit prin regulament.

Competiţia Business Plan vine în sprijinul dezvoltării competenţelor antreprenoriale ale elevilor, facilitând corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică a acestora. La competiţie participă firme de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, filieră tehnologică, adică firme care acţionează pe o piaţă virtuală, simulând activitatea economică a operatorilor economici. Competiţia este centrată pe elaborarea, prezentarea şi evaluarea planurilor de afaceri concepute de firmele de exerciţiu.

„În raport cu competenţele care se pot dobândi prin firma de exercițiu, competiţia Business Plan facilitează valorificarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei stimulate prin firma de exerciţiu (virtual), în condiții reale, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului real economic, asumarea riscului, utilizând instrumentele specifice managementului riscului și dezvoltarea unor competenţe necesare unui întreprinzător dinamic”, susține Vașadi-Santău Marioara-Aurina, profesoară la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea.

Competiția va începe oficial pe 12-16 februarie 2018 cu înscrierea firmelor participante. Între 19 și 23 februarie se vor desfășura etapele pe școală iar între 12 și 23 martie etapa județeană (pentru Bihor la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea). Între 16 și 20 aprilie va avea loc competiția regională (pentru zona de Nord Vest la Colegiul Economic Gheorghe Dragoș din Satu Mare) iar, între 7-11 mai, la Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti din Timișoara, se va desfășura etapa națională.

Competiţia Business Plan se desfășoară din anul școlar 2008-2009, fiind un proiect de parteneriat între Ministerul Educaţiei Naționale, Centru Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Centrala Naţională a Întreprinderilor simulate/a Firmelor de Exerciţiu-ROCT, Asociația Euro 26, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Kultur Kontakt Austria.