Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au serbat, pe 10 octombrie, alături de colegi din Cluj-Napoca, 10 ani de la înființarea Institutului Confucius din Cluj-Napoca.

La începutul lunii, pe 2 octombrie la Centrul de predare a limbii chineze de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, elevii care au susținut examenul HSK și-au primit diplomele. Acestea au fost înmânate, cu multă bucurie, de directorul Feng de la Institutul Confucius din cadrul UBB Cluj-Napoca. „A învăţa caligrafia chineză nu înseamnă doar exerciţiu practic, ci şi psihologic. Te educă să fii răbdător şi îţi educă atât mintea, cât şi corpul. Exersând caligrafia chineză, înveţi să apreciezi această artă”, a povestit Feng Shaozhong.

Opt zile mai târziu, directorul Liceului, prof. dr. Carmen Chira, împreună cu profesoara Rodica Turcaș, responsabila centrului, au răspuns învitației lansate de Feng Shaozhong, directorul Institutului Confucius din Cluj-Napoca, de a participa la sărbătorirea a 10 ani de la înființarea Institutului. Cu acest prilej a fost organizat un spectacol aniversar de înaltă ținută. În cadrul spectacolului, publicul a avut ocazia să urmărească o reprezentație de arte marțiale, caligrafie tradițională chinezească, interpretare corală și instrumentală, organizată de Institutul Confucius, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La spectacol a luat parte și Fang Shuang, solist angajat la Opera Comică pentru Copii din București, care a participat la sezonul 7 al emisinii Românii au talent.

Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai are arondate 5 centre de predare a limbii și culturii chineze în județele Hunedoara, Maramureș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud. Centrele au ca scop întărirea cooperării în domeniul educațional dintre România și China, pentru a susține și promova dezvoltarea predării limbii chineze și a consolida rolul Institutului Confucius în oferirea de servicii sociale comunității locale, precum și pentru încurajarea relațiilor de prietenie româno-chineze. Primul centru de predare din Oradea are sediul la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și funcționează de trei ani. Aici se organizează cursuri gratuite de cultură și civilizație chineză, limbă chineză, caligrafie și taichi. Institutul pune la dispoziția cursanților cărți de limba chineză, materiale audio-vizuale și multimedia, precum și autorizația de a folosi cursuri online. De asemenea, elevii pot susține testul de chineză pentru tinerii elevi (YCT), iar cei mai merituoși elevi sunt răsplătiți cu o tabără de vară în China. În acest an cursurile sunt prestate de Wang Chunyi.