Manifestările dedicate celebrării a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu cuprind, pe lângă o serie de concerte, mese rotunde şi lansări de carte şi momente artistice pregătite de elevii mai mici ai instituţiei de învăţământ, pentru colegii şi profesorii lor.

Un astfel de moment a avut loc marţi, 1 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Festivă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu. Elevi ai claselor a V-a C, a VI-a şi a VII-a şi-au surprins colegii cu o scenetă pregătită sub îndrumarea actriţei Zentania Lakatos. Iniţiativa acestui moment artistic a venit din partea lui Ştefan Paruş, elev în clasa a VI-a A, care şi-a dorit să le facă o surpriză cadrelor didactice cu ocazia celebrării Centenarului Gojdu. Elevul a propus realizarea unui scurt moment artistic după celebrul schech Castravetele, de Octavian Sava, o readaptare după Pedagogul, de I.L. Caragiale. Sceneta a fost interpretată de elevii Luca Indrieş, Răzvan Nicoruţ, Iacob Lakatos (clasa a V-a C, diriginte Mioara Ţigan), Ştefan şi Anastasia Paruş (clasa a VI-a A, respeciv a VII-a A). Printre cadrele didactice care s-au implicat în manifestarea artistică au fost: prof. Mioara Ţigan, directorul Florin Nicoară, director adjunct Anca Mile, prof. Crina Nicoară, prof. Nicolae Duluş, prof. Gelu Serea şi prof. Eniko Gergely.

Manifestările dedicate Centenarului Colegiului au continuat ieri, 3 octombrie, printr-o serie de mese rotunde, conferințe, dezbateri, expoziții, sesiuni de comunicări dedicate elevilor, profesorilor și foștilor gojdiști, iar azi, 4 octombrie, de la ora 11.00, în sala festivă, vor avea loc lansări de cărți ale gojdiștilor. Tot azi, 4 octombrie, elevii care s-au remarcat cu rezultate foarte bune în anul 2018 vor fi premiați în curtea liceului, premierea fiind urmată de un concert al trupei Mustang, de la 17.00, și al lui Smiley, de la 18.00. Intrarea la aceste concerte va fi gratuită, în limita spațiului disponibil.

Ultima zi, 5 octombrie, va prilejui dezvelirea, la ora 12.00, în Parcul 1 Decembrie, a statuii lui Emanuil Gojdu și dezvelirea unei plăci comemorative, la ora 12.30, cu 100 de ani, pe fațada Colegiului. Vor urma festivități pentru absolvenți și invitați, momente artistice ale elevilor, discursuri festive, cu invitați din partea Academiei Române și a Episcopiei Ortodoxe. Tot în curtea Colegiului, de la ora 16.30, vor cânta alți gojdiști, cei de la Celelalte Cuvinte și, de la ora 18.00, va cânta Direcția 5. Programul evenimentelor îl puteți consulta aici: lego.rdsor.ro/centenar/Program_Final.