Sub acest generic, la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd a avut loc prima activitate cultural-educativă şi artistică dintr-un ciclu de 10 manifestări dedicate marelui eveniment, ce se vor derula în perioada februarie - decembrie 2018.

Sub directa coordonare a prof. Szabo Osvath Eva Gabriela, consilier educativ, s-a desfășurat o manifestare cu vibrant conținut patriotic și emoțional. Bine structurat, urmând momentele istorice care au precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, scenariul activității a cuprins prezentări Power Point alcătuite și prezentate de elevi, care au alternat cu recitări și cântece patriotice. La realizarea manifestării și-au adus aportul 83 de elevi din clasele VI, VII, IX, X A, X C, XII B, XII C, îndrumați de prof. Luniniţa Bocșe, Corina Ionescu, Monica Moisin, Sebastian Moisin, Şarlota Baican, Camelia Manea, Cristina Măgurean. Am remarcat atitudinea pozitivă a elevilor de a memora poeziile și textul cântecelor. Moderatorul activității, d-na Szabo Osvath Eva Gabriela, între momentele artistice realizate de elevi a accentuat încărcătura emoțională a evenimentului cu ajutorul unor citate celebre ale unor autori și personalități istorice: Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, George Barițiu, Ioan Ghica, Gheorghe Asachi. Astfel, activitatea a fost deschisă de prof. Szabo Osvath Eva, urmată de o prezentare Power Point cu tema „Mica Unire”, realizată de elevii Andreea Capotă și Sergiu Gavriș din clasa XIIB. Programul artistic a mai cuprins: „Țara mea” de Ion Nenițescu, poezie recitată de către eleva Lorena Turcuș (X C); cântec patriotic „Când era să moară Ștefan Vodă”, interpretat de elevul Radu Țurcaș Ile (XII C); PowerPoint cu tema „Unirea de la 1 Decembrie 1918” prezentat de elevele Daciana Mermeze și Andrada Pavel (XII B); dans popular interpretat de două perechi de dansatori, membrii ai Ansamblului „Datina”; cântec patriotic „Sunt copil de România”, interpretat de un grup de elevi din clasa X C; „Patria Noastră” de George Coșbuc, recitată de eleva Laura Gherghel din clasa X C. În încheierea activității, toți cei prezenți au intonat două strofe din Imnul României .

Activitatea a fost apreciată de prof. Melania Joldea, dir. adj. al Colegiului Tehnic, care i-a felicitat deopotrivă pe artiști și profesorii ce le-a fost alături în pregătirea acestui emoționat program.