Finalul anului școlar a fost marcat la Oradea și prin workshopul cu titlul  „Centrele de excelență în mecatronică - fundamentul dezvoltării societății smart și sustenabile”, care stabilește parteneriate și oportunități pentru Liceul „Don Orione”.

Joi, 9 iunie, Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit evenimentul la care au participat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Daniela Vîlceanu, reprezentant al ISJ Bihor, Remus Petru Cotuț (manager general FAIST), Octavian Petru (manager Reinert), Firpo Danilo (director general NIDEC Corporation), Beniamin Caba (manager general Valiant TMS), Alina Silaghi (Director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), Popa Cosmin (inginer Valiant TMS), prof. dr. ing. Sorin Curilă, conf. dr. ing. Sorin Pater (Universitatea Oradea), Florica Cherecheș, Ligia Caojdan (manager NIDEC Oradea), Alina Câmpean (manager formare Plexus) și Mircea Maier (inginer Plexus).

Interesul major al Liceului „Don Orione” este nu doar promovarea mecatronicii și roboticii, dar și contribuirea la dezvoltarea acestor ramuri de activitate ale viitorului.

De altfel, menirea tuturor acțiunilor liceului, care au ca subiect de interes robotica, vizează creșterea numărului de profesori în învățământul profesional și tehnic, care să utilizeze metode inovative în activitatea didactică, cu ajutorul cărora să fie posibilă dezvoltarea interesului elevilor pentru domeniul roboticii și a imprimării 3D, urmărind, totodată, dezvoltarea unei rețele naționale și internaționale de specialiști, care să colaboreze pentru a identifica resurse ale unei predări eficiente în acest domeniu.

Directorul Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica, a deschis sesiunea de convorbiri, menționând că „Pentru a ne dezvolta, este nevoie să pornim de la formarea tinerilor, pentru a ajunge să schimbăm mentalități și să devenim o societate smart”. Invitatul special al evenimentului, prof. dr. ing. Vistrian Mătieș, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a explicat conceptul de mecatronică și, implicit, de robotică. În dezvoltarea comunităților, mecatronica are un rol fundamental, deoarece ea reprezintă tot ceea ce este produs de înaltă tehnicitate (automobil modern, tehnica de calcul, aparatura de cercetare, aparatura electrocasnică, roboții etc.). Mecatronica depășește tehnologia tradițională, deoarece presupune material, energie și mai ales informație. Aceasta din urmă asigură creșterea valorii tuturor lucrurilor, satisfacerea nevoilor spirituale ale omului, prin urmare, duce la dezvoltarea culturii în general. Prin deschiderea spre nou, sistemele mecatronice au calitatea de a fi flexibile, ceea ce corespunde exigențelor educației inteligente prin care se creează organizații și comunități smart.