Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a găzduit joi, 18 mai, inaugurarea primei ediții a conferinței „EMUNovici”, organizată pe modelul United Nations. Timp de trei zile, elevii vor dezbate problema traficului ilicit de arme și cea a discriminării populațiilor băștinașe.

Un Model al Organizației Națiunilor Unite, cunoscut și sub numele de Model ONU sau MUN, este o simulare educațională sau o activitate academică în care elevii pot învăța despre diplomație, relații internaționale și Organizația Națiunilor Unite prin dezbateri în limba engleză.

Este pentru prima dată în Bihor când un liceu organizează o dezbatere pe acest model. Actorii principali sunt elevii de la clubul de dezbateri „Polemos” al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, coordonați de Elvira Groza și Bogdan Boșca și susținuți de conducerea școlii. Alături de ei participă elevi de la mai multe licee din județ. Împărțiți, fie în membri ai conducerii ONU, fie în delegați ai unor țări, elevii vor discuta timp de trei zile probleme reale cu care se confruntă Organizația Națiunilor Unite. Toate dezbaterile se desfășoară în limba engleză și se învârt în jurul a două teme: problema traficului ilicit de arme și problema discriminării populațiilor băștinașe.

La deschiderea conferinței a participat, alături de directoarea Livia Munteanu, și șeful Inspectoratului Școlar Județean Borea, Horea Abrudan.

„Abia așteptăm să vedem cum va decurge întregul eveniment și sperăm la cât mai multe oportunități pline de diversitate pentru tinerii noștri ambițioși și implicați”, a declarat directoarea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Livia Muntean.