O gură de aer pentru elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat, așa ar putea fi interpretat Festivalul de film Très Court, organizat pentru a doua oară în școală.

 

În cadrul lui, timp de trei zile, elevii pot vedea o paletă variată de filme foarte scurte (maximum 4 minute) printre care și 15 românești, din care au fost provocați să aleagă ce li se pare mai bun. Toate genurile de filme sunt prezente. Tematicile sunt strâns legate de actualitatea socio-politică, așa că elevii au regăsit subiecte precum familia, tehnologia, tradițiile și în mod special anul acesta tema corupției – în urma unui parteneriat pe care Institutul francez l-a realizat cu asociația Inițiativa România și festivalul lor anticorupție intitulat „Once upon a time in Romania”.

„Astăzi (n.r. ieri) sunt 150 de copii. Ieri au fost doar jumătate așa că pare că aceste proiecții le-au crescut interesul. Festivalul este unul de tradiție, se organizează de 20 de ani, dar la noi în școală este abia în al doilea an. Mâine (n.r. azi) vor veni și elevi de la Aurel Lazăr pentru că și ei s-au declarat interesați”, a spus Crinela Varga, profesoară de franceză la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și organizatoarea evenimentului.

În 2018, a 20-a ediție a Festivalului internațional Très Court, are loc din 1 în 10 iunie în aproape 80 de orașe din peste 20 de țări.