Elevii Promoției 2019 și-au luat „Rămas bun!” de la profesorii și colegii Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. Emoționați și optimiști, fumoși la suflet și la chip, susținuți cu lacrimi și îmbrățișări de părinți, bunici, frați, surori și prieteni, adolescenții claselor a XII-a au trăit la intensitate maximă ultima zi de școală - 31 mai 2019.

Festivitatea colegiului salontan a fost binecuvântată cu o vreme deosebit de frumoasă, iar soarele rebel i-a mângâiat generos pe tinerii absolvenți. Alături de prof. Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș” din Salonta, de bordul de conducere al directorilor adjuncți prof. Alina Mitran și prof. Vasile Haș, la evenimentul solemn au mai participat primarul municipiului Salonta, Török László, și preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea și păstor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” – Parohia Ortodoxă I Salonta. Primarul Salontei i-a încurajat pe absolvenți să-și împlinească idealurile tinereții „prin credință, efort susținut, inteligență și optimism”. Preotul ortodox i-a felicitat pe „frumoșii absolvenți din frumosul oraș Salonta” și a premiat două eleve absolvente desemnate de Consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” cu premii în bani și cu două Scripturi ale Vechiului și Noului Testament. Acest moment solemn face parte din Programul educațional inițiat din acest an de Consiliul parohial al Parohiei Ortodoxe I Salonta, în colaborare cu profesorii corpului didactic al Colegiului salontan, prin care se dorește evidențierea elevilor merituoși cu situații sociale speciale, din clasele a VIII-a și a XII-a.

Festivitatea de premiere a absolvenților de liceu a fost marcată de trei momente deosebit de importante: premierea șefilor de promoție, premierea claselor a XII-a și acordarea Premiului „MAX” 2019, în onoarea și memoria elevului Valentin Alexandru Ruge. Acest premiu, devenit tradiție în istoria colegiului salontan, se acordă, an de an, absolvenților care dovedesc rezultate deosebite în activitățile școlare, sportive, extrașcolare și de voluntariat desfășurate pe toată perioada celor patru ani de liceu. Anul acesta, elevii Remus Mircea Petrache și Maria Clara Pop au împărțit Premiul „MAX” 2019 în valoare totală de 3.000 lei.

Șeful Promoției 2019 a C.N. „Teodor Neș” Salonta, la profilul real, este, cu nota 10 în cei patru ani de liceu și dublu-olimpic național la Matematică și Lingvistică în ultimul an de liceu, elevul Remus Mircea Petrache, din clasa a XII-a B (diriginte prof. Adina Sotea). La profilul uman, șefa Promoției 2019 este, cu nota 9,84, eleva Georgiana Daciana Pop, din clasa a XII-a C (diriginte prof. Adriana Foltuț).

După discursul șefului de promoție Remus Petrache și cel al elevei Xenia Caramete, din clasa a XI-a B, diriginții - prof. Rodica Păfucan (XII A), prof. Adina Sotea (XII B), prof. Adriana Foltuț (XII C) și prof. Rîndunel Popescu (XII D) - și-au premiat cei mai silitori elevi, premiile școlare fiind suplimentate cu numeroase diplome și premii obținute la diferite olimpiade școlare, concursuri și proiecte educaționale oferite de profesorii Adina Sotea (Limba Română și Lingvistică), Ioan Lung (Matematică) și Illyes Lajos Demeter (Informatică).

Cei mai buni dintre cei mai buni absolvenți ai Promoției 2019, premianții pe clase, sunt, în ordinea acordării premiilor I, II, III și mențiune: clasa a XII-a A – Alexandru Alin Iancu, Cipriana Sara Covaci, Marian-Ioan Brie, Emanuel Bogdan; clasa a XII-a B - Remus Mircea Petrache, Manuela Așera Cociubei, Katona Zoltan, Răzvan Ionuț Puștea; clasa a XII-a C - Georgiana-Daciana Pop, Andreea-Denisa Galan, Cristina-Ileana Ciorba, Balazs Denisa-Anamaria; clasa a XII-a D - Patricia-Bianca Iabloncic, Georgiana-Mihaela Foica, Andreea-Amalia Cozma (Premiul III), Marian-Gabriel Harabagiu (Premiul III), Gheorghe-Sergiu Alin Harapu (Mențiune).

Felicitări absolvenților Promoției 2019 și succes deplin în marile speranțe și provocări ale vieții!

Cristian BUTCĂ