Primele cinci ediții ale Concursului Ecochallenge s-au desfășurat în școlile din Oradea. Cu timpul, însă, numărul elevilor participanți a crescut considerabil, așa că organizatorii au hotărât să transforme concursul într-o competiție „outdoor”.

 

„Primele cinci ediții, pornind din anul 2000, le-am organizat în școlile din oraș, dar, cu timpul, numărul participanților crescând, am hotărât că e mai bine pentru toată lumea să ieșim cu copiii afară. Din anul 2006, Ecochallenge este o competiție outdoor, fiind organizată de Ecotop, sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Bihor”, spune Eleonora Mircescu, vicepreședinta Ecotop Oradea.

Tema principală a concursului este „Natura”. Probele variază de la un an la altul, doar chestionarul (proba teoretică) este prezent la fiecare ediție.

De doi ani, Ecotop Oradea a devenit custode și administrator al unor situri Natura2000, așa că organizatorii au hotărât să desfășoare concursul într-unul dintre siturile respective.

„În 2017, Ecochallenge a fost organizat la Săcueni, iar anul acesta a venit rândul sitului Natura2000 ROSCI0008 Betfia”, a menționat Eleonora Mircescu.

Concursul a avut loc sâmbătă, 12 mai, în pădurea Betfia, lângă Avenul Betfia. La competiție au participat 15 echipaje din școli gimnaziale din Oradea, Cefa, Săcueni, Sînmartin, Sântandrei. Fiecare echipaj, format din patru elevi din clasele V - VIII, a avut de rezolvat patru probe practice și doua probe teoretice. În final, concursul a fost câștigat de echipajul „Un Itop”, de la Liceul Teoretic German, urmat de echipajul „Nimfak”, de la Liceul Teoretic „Petofi  Sandor” Săcueni, clasat pe locul doi, și de echipajul „Iris Vizis”, clasat pe locul trei, tot de la Liceul Teoretic „Petofi Sandor” Săcueni.

Anul acesta, concursul a făcut parte din activitățile proiectului „Outdoor Academy”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOLL România, în cadrul programului Spații verzi, componenta Arii Naturale Protejate.