Veste bună pentru elevii și profesorii din Oradea. De luni revin la școală, Oradea fiind în scenariul verde, cu 0,98 cazuri de Covid-19 la 1000 de locuitori. Asta, după ce vineri dimineață, în comunicatul trimis de prefectură rata de incidență era 1,19 la 1000 de locuitori.

Vineri, la ora 10.00, în comunicatul semnat de prefectul Dumitru Țiplea, incidența în Oradea era de 1,19 persoane cu Covid-19 la 1000 de locuitori. Tot vineri, la ora 15.00, într-un alt comunicat, semnat de Cancelaria Prefectului Județului Bihor, se preciza „Municipiul Oradea rămâne în scenariul verde, având o incidență cumulată în ultimele două săptămâni de 0,98 cazuri/1.000 locuitori (...)”.

Conform unui reprezentant al Prefecturii, autoritățile ar fi actualizat datele la ora 13.00, incidența calculată de DSP Bihor fiind revizuită la 0,98. Cea din comunicatul de dimineață, de la ora 10.00, ar fi fost cea a bazei naționale de date, CoronaForms.

Rămâne un mister de ce relaxarea restricțiilor HoReCa în Oradea, cea decisă la 1,50 de cazuri de Covid-19 la 1000 de locuitori, a fost decisă conform cifrelor CoronaForms și nu vreunei alte incidențe calculată de DSP Bihor.

Contactat de Crișana pentru a lămuri situația, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Țîrț, a spus că nu are ce să spună mai mult de ce e scris în comunicat iar purtătorul de cuvânt al Prefecturii nu a răspuns la telefon.

Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

„Ne bucurăm mult. Este un moment pe care îl așteptăm de mult timp și sperăm să nu apară incidente”, a spus, pentru Crișana, Virgil Blage.

În scenariul verde participarea zilnică, cu prezență fizică în unităţile de învăţământ, toți preşcolarii şi elevii, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Conform Hotărârii CJSU nr. 42/2021, care intră în vigoare începând cu data de 17 mai, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor, 437 de unități funcționează în scenariul verde, iar 277 de unități în scenariul galben și roșu.

„Municipiul Oradea rămâne în scenariul verde, având o incidență cumulată în ultimele două săptămâni de 0,98 cazuri/1.000 locuitori, prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, precum și activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole/concerte și a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și sunt limitate la intervalul orar 06.00-22.00”, se mai afirmă în comunicatul Cancelariei Prefectului.