Ziua Mondială a Educației, sărbătorită joi, 5 octombrie, va fi marcată în acest an, la Oradea, printr-un eveniment inedit. Sub genericul Zilei Educației Bihorene, vor fi derulate workshopuri la care este estimată prezența a 900 de cadre didactice.

Evenimentul se va desfășura între orele 9.00 și 15.30, și va conține sesiuni de workshop de câte o oră și jumătate, urmate de 10-15 minute de întrebări și răspunsuri. Atelierele de lucru vor avea loc în săli puse la dispoziție de colegiile partenere, care asigură și echipe de profesori lectori alături de alți profesori din țară și suport logistic. Profesorii lectori sunt profesori cu experiență de formatori în noi metode de pedagogie care integrează și competențe digitale, precum și ecosistemul digital din sala de clasă.

Workshopurile din cadrul evenimentului reprezintă lecții demonstrative pentru majoritatea disciplinelor predate (limba și literatura română, matematică, limba engleză, fizică, biologie, chimie, etc), susținute de 13 profesori ambasadori în educație digitală și de profesori lectori ce au parcurs un astfel de program de formare din partea colegiilor naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” din Oradea. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice participante exemple de instrumente necesare pentru a crea și implementa lecții digitale captivante și eficiente.

Cursurile sunt realizate pe baza noilor metode de pedagogie - predarea și învățarea bazate pe proiecte, mixtă, inversată (project based learning, blended learning, flipped learning) pe modul de învățare al adulților și al generațiilor alpha și Z, care integrează soluții și competențe digitale în cadrul acestor metode. Întâlnirile vor fi interactive și vor susține, cu exemple, modul în care tehnologia poate fi utilizată în educație, precum și strategiile și metodele pentru proiectarea și implementarea predării digitale la clasă.

Fiecare workshop în sine reprezintă un exemplu de adaptare a școlii la educația digitală. Dascălii participanți vor descoperi cum pot îmbina cunoștințele de specialitate, abilitățile pedagogice și instrumentele tehnologiei pentru a adapta procesul de învățare la era digitală.

 

Educația și adaptarea la era digitală

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care va gestiona înregistrarea și participarea profesorilor la lecțiile demonstrative. Certificatele de participare vor fi eliberate de Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, iar colegiile gazdă vor asigura sălile dotate cu echipamente și soluții tehnice necesare desfășurării evenimentului.

Sesiunea de workshopuri organizată cu ocazia Zilei Educației Bihorene va avea loc în contextul în care 98 de UAT-uri din județ au câștigat contracte pentru dotarea cu echipamente digitale. De asemenea, în perioada următoare, 49 de unități de învățământ liceal vor primi finanțare pentru dotarea cu laboratoare inteligente. 14 școli din Bihor au depus proiecte în valoare de 12 milioane de lei în a doua etapă a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, iar 66 de unități implementează deja proiecte.

Evenimentul are ca scop îmbunătățirea calității educației în județul Bihor prin adaptarea corpului profesoral la întregul ecosistem de soluții digitale, dar și  promovarea cooperării și schimbul de bune practici între profesori, învățarea de la egal la egal (Peer2Peer).

La nivelul celor două colegii naționale partenere, activează două cadre didactice are au calitatea de formator pentru educația digitală fiind și coautoare la dezvoltarea a două astfel de cursuri, care au instruit până acum un număr de 60 de profesori ai acestor colegii.

Educația digitală este ținta unui plan de acțiune derulat la nivel european, între anii 2021 și 2027, prin care este subliniată importanța colaborării între sectoare pentru a adapta educația la era digitală și sunt prezentate oportunități, inclusiv o mai bună calitate și cantitate a predării noțiunilor legate de tehnologiile digitale. Este oferit sprijin pentru digitalizarea metodelor de predare și a tehnicilor pedagogice și furnizarea infrastructurii necesare pentru o învățare la distanță incluzivă și rezilientă.

Participarea dascălilor bihoreni este gratuită, iar înscrierea se realizează completând un formular disponibil pe site-ul ccdbihor.ro.

Evenimentul este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Casa Corpului Didactic, alături de colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Mihai Eminescu” din Oradea.