Aflați în tabăra aplicativă pe valea Iadei, de Ziua Mediului, elevii din ciclul primar al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au avut oportunitatea să asiste la o demonstrație oferită de hidrologii Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

În cadrul acțiunii, elevii au învățat atât despre componentele unei moriști hidrometrice, cât și despre etapele necesare pentru determinarea vitezei și a debitului apei. Totodată, micii ecologiști au discutat teme importante precum: interpretarea avertizărilor hidrologice, măsuri pentru prevenirea poluării apelor și rolul decisiv pe care îl are pădurea în atenuarea viiturilor și torenților.

„Pentru elevi este foarte important ca noțiunile pe care le învață la școală să își găsească cât mai ușor aplicativitate în viața de zi cu zi. De exemplu, această experiență i-a ajutat să facă diferența între viteza apei și debitul apei, noțiuni care până în prezent pentru ei erau mai greu de înțeles”, a explicat profesor învățător Anamaria Țirban. Ecologiștii au efectuat și mici expediții în natură având ca temă „Ape curate pentru aer curat”. 

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, este găzduită în acest an de China, iar tema este „Beat Air Pollution”. Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu (AEM) privind calitatea aerului din Europa arăta, pentru anul 2018, că majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.