Bihorenii interesați de provocările întâmpinate de învățământul tehnic și vocațional în perioada pandemiei sunt invitați joi, 13 mai, la o dezbatere online, gratuită, cu specialiști și profesori care activează în domeniu.

Evenimentul va avea loc prin intermediul aplicației Zoom, de la ora 18.00. Scopul dezbaterii îl reprezintă realizarea unui schimb de bune practici în vederea creșterii calității actului educațional, prin punerea în evidență a ce anume a funcționat și ce nu în ultima perioadă, precum și identificarea unor pași următori.

Învățământul Profesional și Tehnic a fost tratat, de-a lungul anului, ca o Cenușăreasă a sistemului educațional din România, deși are un rol esențial în dezvoltarea economică a țării, fapt reflectat și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la capitolul despre România Educată.

Pandemia a adâncit și mai mult deficiențele existente, dat fiind că pregătirea practică a elevilor a avut de suferit, fiind greu de gestionat în mediul on-line. În același timp, mare parte dintre elevii de la liceele tehnologice provin din medii vulnerabile, cu posibilități materiale reduse, astfel încât mulți dintre ei nu au avut acces la device-uri sau la Internet, ceea ce nu le-a permis participarea la orele online în condiții optime, iar sprijinul de la Minister a venit destul de târziu.

Ultimul an a pus în evidență importanța pregătirii practice a elevilor și a unei bune colaborări cu agenții economici. Treptat, a fost permisă revenirea elevilor la orele de instruire practică desfășurate față în față, fie în atelierele de la școală, fie la operatorii economici parteneri, ceea ce reprezintă un pas spre normalitate. Participanții vor afla în cadrul dezbaterii, despre provocările IPT în timpul pandemiei și despre lecțiile învățate în această perioadă.

În prima parte a evenimentului, sesiunea plenară, vor vorbi: Simona David Crisbasanu - asociația ROI și Coaliția pentru Educație, Diana Certan – Organizația Umanitară Concordia și Federația Coaliția pentru Educație, Mihaela Năbar - World Vision Romania, Ștefania Popp - Junior Achievement Romania, Viorica Cârstea - Liceul Tehnologic Auto Craiova, Mioara Ionica - Liceul Tehnologic „Astra” Pitești, Adriana Voicu - Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzău, Silvia Bogdan - Școala de Valori, Claudia Cochină - Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social Dolj și Andreea Sava - comoderator, Asociația „Ține de Noi”.

Partea a doua va fi rezervată unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul este organizat de Asociația „Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel - România, în parteneriat cu Federația Coaliția pentru Educație, Asociația ROI, Școala de Valori și Organizația Umanitară Concordia.