Cursurile online au revoluţionat lumea educaţiei, piaţa muncii, dar şi modul în care ne raportăm la învăţare. Dacă până acum trebuia să depui eforturi destul de mari pentru a participa la cursuri, seminarii sau programe de formare/specializare, astăzi poţi face asta mult mai simplu.

Mai mult, poţi chiar să alegi cursuri online gratuite. Astfel, cu costuri 0 ai ocazia de a învăţa lucruri noi, care să te ajute fie pe plan personal, fie în carieră.

Află de mai jos 8 motive pentru care merită să încerci cursuri online gratuite:

O mulţime de variante

Când vine vorba de cursuri online gratuite, ai o mulţime de variante din care să alegi. Poţi urma cursuri din sfera contabilităţii sau ingineriei, dar şi cursuri de Yoga, limbi străine sau management. Varietatea foarte mare îţi va permite să găseşti uşor o variantă potrivită pentru tine.

Beneficii reale în carieră

Anumite cursuri online îţi pot fi de folos pentru a-ţi dezvolta carieră. De obicei, cele care îţi permit să descoperi skilluri noi, utile, sunt cele mai folositoare când vine vorba de a avansa la job. O mulţime de platforme oferă cursuri gratuite de SEO marketing, programare, social media sau leadership, ce te pot ajuta să acumulezi abilităţi preţioase pe piaţa muncii.

Foarte multe persoane reuşesc să deprindă abilităţi utile pe piaţa muncii cu ajutorul cursurilor online, iar mai apoi au oportunitatea de a avansa la job, de a-şi începe propriul business sau chiar de a-şi schimba carieră.

Te ajută să îţi păstrezi mintea ageră

Activităţile de învăţare nu te ajută numai în carieră sau în dezvoltarea personală, ci şi în ceea ce priveşte sănătatea creierului. Atunci când înveţi, neuronii tăi formează noi conexiuni şi le reîntăreşte pe cele deja existente. Priveşte învăţatul că pe un sport pentru minte. Ei bine, cu ajutorul cursurilor online gratuite îţi pot antrena mintea de acasă sau de oriunde doreşti.

Nu ai nevoie de prea multe materiale

Ca să te bucuri de majoritatea cursurilor online, ai nevoie doar de un laptop, o tabletă sau un telefon, în funcţie de tipul de curs. Dacă urmăreşti un curs înregistrat despre leadership, este posibil ca telefonul să fie suficient. Pe de altă parte, dacă vrei să faci un curs de programare, vei avea nevoie de un laptop său calculator, nu numai pentru curs, ci şi pentru exerciţiile practice.

De asemenea, este util să ai şi o imprimantă alături de laptop şi/sau telefon. Cu ajutorul imprimantei poţi printa materiale şi schiţe diverse, care să te ajute să înveţi mai uşor. Indiferent de buget, este uşor să găseşti o imprimantă adecvată nevoilor tale. Dacă vrei un model de la un brand de încredere alege o imprimantă Epson sau o imprimantă Brother.

Poţi să înveţi de oriunde

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale cursurilor online este accesibilitatea. Nu contează că eşti acasă, la cafenea sau în vacanţă. Poţi să locuieşti în aproape orice tară şi să ai orice tip de job, cu siguranţă vei găsi un curs online gratuit care să fie uşor de urmărit pentru tine.

Mai mult, poţi să foloseşti imprimantă ca să ai pe hârtie diverse materiale legate de curs. Pe acelea le vei putea folosi foarte uşor chiar şi atunci când eşti offline şi nu ai la îndemână niciun dispozitiv electronic. Astfel, înveţi foarte simplu în ritmul tău, oriunde ai fi.

O oportunitate de networking

Oportunităţile de networking sunt preţioase dacă vrei să avansezi în cariera şi să dezvolţi relaţii profesionale de durată. Ei bine, cursurile online gratuite implica deseori mai mult participanţi, aşadar îţi oferă o ocazie excelentă de a face networking. Poţi să cunoşti profesionişti din diverse domenii, cu care să formezi parteneriate pe viitor sau chiar relaţii de prietenie.

Multiple forme de învăţare

Există o mulţime de tipuri de cursuri online, de la cele ce au loc live, pe platforme video/audio şi până la cele deja inregsitrate, unde înveţi în ritmul tău. În cazul celor din urmă, la finalul cursului poţi avea o testare ce va fi evaluată de un profesor sau un quiz ce va fi corectat de calculator. Indiferent de modul în care îţi place să înveţi, vei găsi uşor o variantă adecvată nevoilor tale.

Le poţi folosi ca test

Te-ai gândit vreodată să îţi schimbi carieră? Poate să începi o facultate nouă? Ei bine, cursurile online gratuite se pot folosi ca test, atunci când vrei să vezi dacă un anumit domeniu este pentru tine. Înainte de a începe programe de formare costisitoare sau de a face schimbări în carieră, poţi să faci un mic test cu ajutorul unui astfel de curs, ca să vezi dacă ţi se potriveşte.

Este păcat să spui “nu” oportunităţilor de educaţie şi învăţare ce vin cu 0 costuri. Acestea îţi pot schimba cariera, te pot ajuta să cunoşti oameni noi, dar şi să îţi păstrezi mintea ageră. Dă-le o şansă şi alege un program care îţi trezeşte interesul.