Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” a fost vizitat, la o săptămână de la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, de două serii de elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Muzeul găzduieşte expoziţia Bihorul la spargerea lumii, dar şi o expoziţie permanentă dedicată lui Aurel Lazăr.

Astfel, clasa a XII-a D de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, prof. Cristina Marian, a vizitat Muzeul Memorial Aurel Lazăr în data de 8 decembrie, iar vineri, 10 decembrie, au trecut pragul aceluiaşi muzeu, elevii clasei a XII-a B, coordonaţi de aceeaşi profesoară.
Muzeul „Aurel Lazăr” găzduieşte, alături de expoziţia permanentă dedicată marelui om istoric, expoziţia Bihorul la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), dedicată Centenarului Marii Uniri. Este o expoziţie interactivă care prezintă documente de arhivă, hărţi reprezentând destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale, toate având valoare memorialistică.
Şi pentru a veni în întâmpinarea tuturor instituţiilor de învăţământ care îşi doresc un plus de suport la orele de istorie, geografie sau ştiinţe, Muzeul Ţării Crişurilor a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Astfel, profesorii au ocazia de a preda lecţii tematice, elevii pot beneficia de ghidaje speciale, dar şi de prelegeri şi prezentări pe diverse teme.
Între obiectivele acestui parteneriat se numără dezvoltarea interesului elevilor și profesorilor pentru un mediu favorabil educației nonformale; promovarea patrimoniului cultural al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal; crearea unui schimb benefic de experiență între profesori și specialiștii muzeului; consolidarea cunoștințelor elevilor, precum și stimularea și dezvoltarea creativității lor; crearea unei bune colaborări între școli și muzeu.