În perioada 3-9 aprilie 2017, în localitatea Marupe (Letonia), a avut loc cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului ERASMUS + GAME (Genius and Mission in Education), la care au participat elevi şi profesori din țările partenere: Spania, Italia, Grecia, România și țara gazdă, Letonia.

 

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost reprezentat de o delegaţie formată din două cadre didactice (prof. învățământ primar Ioana Chișiu și prof. Mihaela Pap – membre ale echipei de implementare) și șase elevi (Tamara Galea, Lorena Lazăr, Șerban Demian, Alexandru Ghenț, Luca Mitrașca – clasa a VIII-a A și Antonia Pap – clasa a V-a A).

Managerul de proiect, părintele director Radu Rus, a colaborat cu echipa de implementare și a susținut întreaga activitate de pregătire a delegației noastre, iar coordonatorul proiectului, doamna profesoară Ileana Bors, a asigurat comunicarea cu partenerii pentru organizarea mobilității.

În cele cinci zile ale acestei mobilități, echipa de proiect a școlii gazdă, coordonată de prof. Inguna Grinerte, a alcătuit un program extrem de variat, cu activități diverse în care elevii au lucrat în grupe de lucru internaționale.

Această mobilitate a fost intitulată „Be intercultural” iar în cadrul activităților, elevii, prin intermediul prezentărilor personale, ale orașului și ale țării, au reușit să descopere valori, valențe și culturi diferite. Toate aceste informații au fost utile în activitățile ulterioare când echipele internaționale compuse din elevi din toate cele 5 țări partenere, au participat la „treasure hunting”  și International Quizz (32 de întrebări despre țările participante și despre Uniunea Europeană). La finalul acestor activități echipele au realizat un puzzle care a reprezentat harta Europei.

O experiență de neuitat a fost vizita la Biblioteca Națională din Riga unde elevii au desfășurat activități ludice (jocuri de perspicacitate și de atenție).

O interesantă incursiune în istoria Letoniei între trecut și prezent a fost vizitarea centrului vechi unde sunt concentrate principalele edificii ale unei capitale europene (parlamentul, ministerele, palatul prezidențial, ambasadele) precum și numeroase monumente istorice, muzee, catedrale, parcuri etc.

Delegațiile celor cinci țări au fost primite cu multă căldură de către primarul localității Marupes precum și de consilieri locali.

Am avut deosebita plăcere de a păși în atelierul unui artist plastic, Maruta Raude, care ne-a dezvăluit tainele porțelanului, ca mai apoi să avem posibilitatea de a crea propriile produse, toate acestea în cadrul unui workshop creativ.

După o săptămână încărcată, sâmbăta a fost rezervată excursiei la Sigulda, un loc încărcat de istorie, unde am avut plăcerea să vizităm castelul din Turaida.

Seara de sâmbătă, finalul acestei mobilități, a fost un moment special organizat de echipa de proiect, profesori din școală, părinți și elevi deopotrivă. După un scurt spectacol și câteva discursuri încărcate de emoție, elevii și dascălii însoțitori au primit certificatele de participare înmânate de coordonatoarea acestui minunat proiect, prof. Maria Dileo (Italia).

Reuniunea a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural. Întregul proiect, finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene şi a ANPCDDEFP, a oferit elevilor și profesorilor o experiență unică și momente de neuitat.

Prof. Mihaela PAP