Prima activitate din cadrul proiectului „Lumea din jurul meu” organizată de Asociația Zile Colorate a avut loc, zilele trecute, în Suplacu de Barcău, prilej pentru elevii din comuna bihoreană să „pornească” într-o călătorie fascinantă prin cultura slovacă.

În comunitatea din Suplacu de Barcău trăiesc români, maghiari, slovaci și romi… „Prin cele cinci întâlniri tematice cu elevii din comunitate, aceștia vor descoperi specificul cultural al etniilor respective”, anunță reprezentanții Fundației Comunitare Oradea. Potrivit acestora, prima activitate din cadrul proiectului „Lumea din jurul meu”, organizată de Asociația Zile Colorate, a avut loc zilele trecute. Elevii din Suplacu de Barcău au răspuns cu mare bucurie acestei invitații, „pornind” într-o călătorie interesantă prin cultura slovacă. Au îmbrăcat, cu mult drag, costumul popular provenit chiar din satul vecin, Valea Cerului. Tot de acolo, au venit și bunătățile culinare specifice slovacilor: Buchti na pare (Papanaș umplut cu nucă și copt pe aburi) și Točne (plăcinte slovăceşti din cartofi). De asemenea, au încercat să afle ce făceau oamenii când au venit pentru prima oară în România, și fiecare copil și-a făcut o „Babika”.

„Întreaga activitate a fost o bucurie! Folosim aceste întâlniri ca un prilej de învățare și acceptare a diferențelor dintre noi, înlăturând fenomenul de discriminare”, menționează organizatorii evenimentului.

Proiectul „Lumea din jurul meu” este finanțat prin Programul Fondul Educație pentru azi, cu sprijinul financiar PEPCO Romania și implementat de Fundația Comunitară Oradea.