În ciuda condițiilor excepționale în care s-a susținut examenul de evaluare națională, în Bihor nu au fost probleme. Din cei 5.303 elevi înscriși, au absentat 591, din care 5 nu au putut participa pentru că se aflau în izolare.

Măști pe față, igienizare, culoare separate la intrare, verificare cu termoscanere și distanță între bănci, așa a arătat examenul de evaluare națională de anul acesta, în Bihor. Elevii s-au comportat bine, iar cadrele didactice au rezolvat problemele minore care au apărut pe parcurs.

„Din cei 5.303 elevi înscriși au participat la examen 4.712. Au absentat 591 de elevi. Nu am avut niciun caz de eliminare din examen și niciun elev nu a avut temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius. Am avut un singur elev care s-a recuperat fiind proaspăt ieșit din izolare, iar din cei 591 de absenți, 5 nu au putut participa pentru că se aflau în izolare. Eu personal am vizitat 10 școli și nu am găsit nicio problemă. Am avut monitori în toate școlile din județ plus un monitor trimis special de la Ministerul Educației”, a spus, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage.

Nici anul acesta subiectele, care au trebuit rezolvate în două ore, nu au fost foarte grele. La primul punct, elevii au avut de analizat și de răspuns la mai multe subiecte pe baza unui text la prima vedere, „Zborul”, de Sorin Titel. La subiectul I B, elevii au avut de făcut o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului „Zborul”.

La subiectul II B, absolvenții au avut de scris o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

La nivel național, conform Ministerului Educației, un singur elev a avut temperatura de peste 37,3, un elev din Constanța. Elevul care s-a prezentat la centrul de examen avea o branulă la mână, fiind în tratament pentru enterocolită.

În total, 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională.