Emoțiile au fost firul roșu al zilei de marți, 18 iunie, când elevii clasei a IV-a C a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au spus adio ciclului primar, îndreptându-se plini de încredere spre noi începuturi.

 

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic a fost, marți, plină de copii, părinți și bunici, prezenți în număr mare la serbarea de final de ciclu primar, un eveniment special în viața de elev, o călătorie fascinantă de-a lungul a cinci ani, în care copiii au descoperit, la început timizi, tainele cifrelor și literelor, trecând tiptil-tiptil prin toate provocările pe care primii ani de școală le aștern în drumul lor spre desăvârșire. De-a lungul acestei minunate și fascinante călătorii copiii au fost însoțiți de învățătoarele lor, Claudia Belea și Camelia Țîrț, care i-au îndrumat și sprijinit pe drumul cunoașterii. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât primii ani ai acestui ciclu au fost marcați de perioada pandemiei, în care cursurile s-au desfășurat cu precădere online.

Îmbrăcați în straie de sărbătoare, autentic românească, serbarea, construită pe ideea trecerii timpului, a avut ca temă istoria românilor de la început până la al Doilea Război Mondial, copiii prezentând o poveste despre curaj, perseverență și speranță, atât a românilor de-a lungul anilor, cât și a lor proprie, de-a lungul primilor ani de școală. Plini de emoție, copiii au interpretat poezii și cântece cu tematică istorică, au cântat la instrumente muzicale și au dansat dansuri populare în aplauzele frenetice ale părinților și bunicilor. „Iubește și spune-o cu viața ta – sunt cuvintele Sfântului Augustin și, într-adevăr, mare dreptate avea! Pentru a crește și a ne dezvolta armonios, e important, e necesar să primim iubire, dar e la fel de important să oferim, să dăruim iubire”, au fost cuvintele adresate copiilor, ca un îndemn pentru viitor, de către doamnele învățătoare.

Fiecare copil a primit la finalul serbării o diplomă și o carte, marcând astfel încheierea unei etape semnificative din parcursul lor educațional și, totodată, un pas important către o nouă aventură în ciclul gimnazial.