Elevii de gimnaziu şi liceenii din Bihor sunt invitați să participe, până pe 12 decembrie, la o competiție de creație muzicală pornind de la teme de educație puse în dialog cu dezvoltarea durabilă.

Organizatorii îşi propun să le arate tinerilor şi adulților cum instrumente şi tehnici contemporane de creație artistică pot fi utilizate inteligent în contexte de educație non-formală.

Tinerii sunt provocați să compună şi să interpreteze, în versuri de hip hop, o creație muzicală proprie pornind de la una dintre cele trei teme lansate prin concurs, într-un efort de a creşte conştientizarea publică asupra importanței educației, culturii locale şi a moştenirii naturale pentru dezvoltarea armonioasă, durabilă şi coerentă a comunităților.

Temele de concurs, de la care participanții sunt invitați să se inspire în compoziție, sunt: Respect pentru tradiție; Iubește planeta și planeta te va iubi; Când știi multe ești liber.

„În tehnica improvizației este vorba, de multe ori, despre talent înnăscut. Totuși, a fi un bun improvizator presupune și un bagaj generos de cunoștințe, iar tehnica în sine, pentru rafinare, cere multă experimentare. În contextul proiectului nostru, improvizația se referă la creație muzicală spontană care pornește tocmai de la acest mix de abilități și resurse. Ne propunem să îi încurajăm pe tineri să își folosească calitățile artistice și mintea creativă ca să se descopere prin artă și să afle cum pot contribui la dezvoltarea unei lumi durabile” susține Emi Popa, fondator Official Freestyle Club România.

Mecanismul, regulamentul şi calendarul competiției pot fi consultate pe officialfreestyleclub.com

Joi, pe 9 decembrie, organizatorii vor difuza prin paginile de proiect și rețelele de socializare, o sesiune de Q&A privind scopul, obiectivele, mecanismul de concurs pentru a le oferi participanților informații suplimentare privind tehnica improvizației și legătura cu educația.

Pe 13 decembrie, organizatorii îi vor anunța pe cei trei câştigători prin pagina de concurs şi rețelele de social media. Campionii competiției „Improvizație pentru educație” vor fi premiați cu echipamente de producție care îi ajută să îşi exerseze abilitățile creative şi de compoziție muzicală.

Proiectul pilot doreşte să dezvolte o metodologie de educație capabilă să preia teme sociale, de mediu, sau din curricula şcolară şi să le plaseze într-un context apropiat de preferințele de consum cultural şi informațional ale tinerilor din prezent. Totodată, demersul probează importanța culturii şi artei în educație şi pentru îndeplinirea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă din „Agenda 2030”.

Competiția face parte din proiectul „Tehnica improvizației ca instrument pentru educație”, inițiat de Asociația pentru Promovarea Educației Deschise, în parteneriat cu Official Freestyle Club România, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.