Doi tineri din Salonta, Xenia Caramete și Remus Petrache, au terminat anul acesta ca șefi de promoție la facultăți renumite din două universități de prestigiu din Cluj Napoca. Performanța lor confirmă, încă o dată, valoarea școlii salontane, Xenia și Remus fiind și șefi de promoție cu media generală 10 obținută în cei patru ani de liceu, la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta.

 

Astfel, Xenia Caramete, care a absolvit cu media generală zece Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta (Promoția 2020), este anul acesta „Șefa Promoției 2023” a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) - Departamentul de Jurnalism și Media Digitală, specializarea „Media digitală” (trei ani de studii) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (UBB). Xenia a primit nota 10 la examenul de licență.

Mai mult, Xenia Caramete s-a remarcat la Cluj încă din primul an de facultate când, în cadrul competiției universitare „Content++ 2021” organizată de Departamentul de Jurnalism și Media Digitală al FSPAC din cadrul UBB, a obținut Premiul I la secțiunea „Online Long-form Writing și Multimedia Story ”, cu articolele jurnalistice de mari dimensiuni:  „Hărțuirea stradală - violența pe care alegem să nu o vedem”, „Viața în tipare, între roz și albastru”, „Lentile prin care vedem lumea - primele amintiri”.

Datorită rezultatelor deosebite la învățătură, Xenia a obținut în perioada studenției o bursă de studii în Statele Unite ale Americii, de la Departamentul de Stat american, pentru programul „Study of the U.S. Institutes for Young Leaders” (SUSI).

Remus Petrache a absolvit Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta (Promoția 2019) cu media generală 10 și s-a remarcat prin participarea, în clasa a XII-a, în premieră pentru colegiul salontan, la două faze naționale ale olimpiadelor școlare (Olimpiada Națională de Matematică - Deva, 22 aprilie 2019 și Olimpiada Națională de Lingvistică „Solomon Marcus” - București, 10 mai 2019).

Anul acesta, Remus Petrache este „Șef al Promoției 2023” al Facultății de Automatică și Calculatoare - specializarea „Calculatoare” (patru ani de studii) din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. Remus a primit nota 10 la examenul de licență. „Diploma de inginer primită astăzi, la absolvirea Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, demonstrează, într-o mare măsură, realizarea propriului potențial prin încrederea în propriile capacități. Nu ne mai rămâne decât să construim sau, mai bine zis, să programăm cu responsabilitate o lume mai bună” - a subliniat Remus Petrache în discursul său de Șef al Promoției 2023.

Prin rezultatele deosebite obținute și la absolvirea facultății, cei doi tineri salontani confirmă, încă o dată, valoarea incontestabilă a profesorilor Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, materializată în contribuția meritorie a acestei școli la prestigiul învățământului preuniversitar bihorean.