„Dacă vrei să-mi ZICI cum este inima unui om, nu-mi spune ce citește, spune-mi ce recitește.” (Francois Mauriac)

 

Ziua Internațională a Cititului Impreună (ZICI) este o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare, împreună. Astfel, copii și adulți sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări.

 

Toți elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, împreună cu profesorii lor, au celebrat miercuri, 7 februarie, acest eveniment, fiecare în mod diferit, marcând importanța cuvintelor și a lecturii.

Pornind de la cei mai mici, copilașii de grădiniță și din clasele pregătitoare și până la clasele de liceu, au ascultat cu interes cuvintele cărților lecturate de către profesori, mai apoi au lăsat creativitatea să zburde atât în povestirile orale a cărților preferate cât și în desenele ilustrate și în jocurile desfășurate cu ocazia acestei zile. Pe chipurile copiilor se citește bucuria lecturii și sentimentele pe care le trezesc cuvintele. Vlăstarele liceului nostru cresc sub îndrumarea blândă a învățăturilor din cărțile cu povești, legende, poezii etc.

În funcție de vârsta și nivelul de înțelegere, elevii au citit din cărțile preferate sau din lecturile recomandate de profesori, deschizând astfel apetitul pentru lectura propusă. Activitățile au fost diferite, de la citirea cărților preferate, la citirea unor cărți online, de la audierea unor povești bazate pe imagini până la desenele care dau viață unor personaje imaginate. Unele activități au presupus citirea cărților în limbile studiate , atât în limba engleză cât și în franceză.

Fiecare clasă a desfășurat activități deosebite, atractive pentru copii și care, cu siguranță, au sădit sămânța plăcerii de a lectura.

Expoziția de carte amenajată la intrarea în școală a completat fericit gama activităților dedicate zilei, îmbiind spre lectură cărți dintre cele mai frumoase atât din perspectica conținutului, cât și a formei de prezentare.

Prof. Alina SELEGEAN